Bevrijdingsestafette 2018.
Bevrijdingsestafette 2018. (Foto: organisatie Wageningen 40-45)

Bevrijdingsestafette 2019

Tijdens het 70 jarig bestaan in 2015 van de Bevrijding heeft de Loopgroep FRoS uit Duiven in samenwerking met de gemeente Duiven besloten om invulling te geven aan de Bevrijdingsestafette.

Sinds 1948 is de Bevrijdingsestafette een landelijk traditie geworden en een teken van nationale eenheid en ook om te beseffen, dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Het bevrijdingsvuur wordt elk jaar vanuit Normandië naar Wageningen gebracht, waar de lopers het ophalen en verspreiden over heel Nederland. Momenteel wordt dit gedaan door zo’n 200 gemeenten met 5.000 deelnemers aan deze estafette.

Ondertussen gaat Loopgroep FRoS in 2019 op voor alweer de vijfde Bevrijdingsestafette. De tocht vanuit Wageningen start op zondag 5 mei, zo rond de klok van 1 uur in het holst van de nacht en brengt de lopers door steden en dijkjes richting Duiven. Onderweg vinden er kransleggingen plaats bij diverse erebegraafplaatsen en monumenten. Tegen de ochtend op 5 mei arriveert de groep rond 8 uur in de gemeente Duiven. Bij het Duivense oorlogsmonument wordt het vuur overhandigd aan de burgemeester.

Deze estafette is ooit gestart vanuit de loopgroep en door de jaren heen zijn er steeds meer lopers bijgekomen van buiten de loopgroep. Iedereen is dan ook van harte welkom om deze tocht mee te maken. Ben je sportief of ken je iemand die deze nachtelijke estafette ook wil ervaren, mail dan naar frosinfo@gmail.com. Ook voor informatie kun je hier terecht. Tenslotte vrijheid geef je door.

Meer berichten