De hardloopschoenen zijn deze weken nooit ver weg voor Gerben Sinke en Bart Beuker van Villa Optica.
De hardloopschoenen zijn deze weken nooit ver weg voor Gerben Sinke en Bart Beuker van Villa Optica.

Actie Villa Optica voor oogzorg in Haïti

Gerben Sinke van Villa Optica doet op 7 april samen met medewerker Bart Beuker van de Duivense optiekzaak mee aan de halve marathon van de Marathon van Rotterdam. Ze sluiten aan bij de sponsorloop voor Haïti die door artsen van Het Oogziekenhuis Rotterdam is georganiseerd.

Gerben Sinke en zijn vrouw Willemijn Stam waren vorig jaar twee weken met een team van oogartsen en optometristen in Haïti. Gerben denkt er ongaarne aan terug. "Dramatisch wat je daar ziet. Haïti is één van de armste landen ter wereld en nog politiek instabiel ook. De helft van de mensen is analfabeet en de meesten hebben een heel laag inkomen. Oogzorg bestaat er nauwelijks. Op twaalf of dertien miljoen mensen zijn er misschien tien oogartsen en dan ook nog voornamelijk in de hoofdstad Port-au-Prince. In acht effectieve werkdagen hebben we meer dan 800 mensen oogzorg kunnen verlenen. Het blijft een druppel op de gloeiende plaat, maar alles beter dan niets. Bovendien proberen we ook structureel iets te doen."

Dit jaar reizen Gerben Sinke en zijn vrouw niet opnieuw met de jaarlijkse missie van Het Oogziekenhuis naar het Midden-Amerikaanse land. Wel doen Gerben en Bart Beuker en een eigen team van Villa Optica Apeldoorn mee aan het hardloopevenement in Rotterdam. Ze lopen weliswaar niet de hele afstand, maar ook een halve marathon van 21 kilometer is geen sinecure. Gerben: "Drie keer in de week trainen we. Bart en ik gaan het halen, maar het blijft een uitdaging."

Liever praat Gerben over zijn vak en over hulp aan mensen die het minder hebben getroffen dan wij als Nederlanders. Over het initiatief bijvoorbeeld van de stichtingen SLAH en Zienderogen van oogartsen en optometristen, die zich beide inzetten voor oogheelkundige zorg in arme landen. De jaarlijkse missie naar Haïti is één van de activiteiten. Gerben Sinke: "De missie gaat naar een kliniek voor eerstelijnszorg die is opgezet door een Nederlands artsenechtpaar. Ze bestrijken een gebied tot wel veertig kilometer in alle richtingen. Als het team van Het Oogziekenhuis Rotterdam er is komt van alles langs. Mensen die we kunnen helpen met een bril die we bij ons hebben, mensen die ter plekke worden geopereerd aan staar, maar ook mensen met ernstige oogaandoeningen. In alle gevallen proberen we er als artsen en optometristen het beste van te maken."

De structurele actie die SLAH en Zienderogen in gang hebben gezet is het optuigen van een optometristenopleiding in Port-au-Prince. De opbrengst van de sponsorloop is ook daarvoor bedoeld. Het gezamenlijke streefbedrag van de twee teams van Villa Optica is 5000 euro. Gerben: "Maar het zou mooi zijn als het meer wordt. In Haïti is aan zoveel dingen behoefte, zeker ook op het gebied van oogzorg."

Donaties zijn mogelijk in de winkel van Villa Optica aan de Rijksweg en via social media accounts van het bedrijf. Het begunstigde rekeningnummer is NL14 ABNA 0426 8322 21 t.n.v. OZR sponsorloop o.v.v. " Marathonloop 2019 Villa Optica".

Meer berichten