Wilfred van Manen met een deel van zijn assortiment dat ook te koop is in Kaas en Delicatessenwinkel De Pompernikkel.
Wilfred van Manen met een deel van zijn assortiment dat ook te koop is in Kaas en Delicatessenwinkel De Pompernikkel.

De focus op unieke streekproducten

Het verhaal van Wilfred van Manen uit Duiven is een mooi verhaal. De man die eind 2013 Wima FreshFood In&Out oprichtte. Nog steeds een eenmanszaak, maar Wilfred ontpopt zich als een bezig baasje. Onder zijn private label-merk Shipman vallen steeds meer unieke streekproducten.

Wilfred van Manen (55) is een Arnhemse jongen die na de detailhandelsschool in de groente en fruit terechtkwam. Eerst bij de voormalige Witte Prijzenhal, later bij de Makro. Daar schopte hij het tot afdelingsmanager, alvorens hij overstapte naar groothandel Deli XL (tegenwoordig Bidfood). Een baan op hbo-niveau, maar daar lag Wilfred niet wakker van. "Ervaring is meer waard dan een papiertje."

Toen Deli XL de groente- en fruitafdeling verhuisde van Ede naar Rotterdam, haakte Wilfred van Manen af. Hij keerde terug naar de Makro. Dit keer op de afdeling Inkoop, maar hele dagen achter een computer zitten was niks voor hem. Na korte perioden bij twee andere bedrijven raakte Wilfred in 2013 werkloos. "Dan kijk je naar wat je kunt en wie je kent. Groente en fruit, daar ben ik in thuis en hier in de regio ken ik veel kwekers en telers. Zodoende ben ik Wima FreshFood In&Out begonnen. We leveren dagelijks verse streekproducten rechtstreeks van de kweker aan de klant."

Met appelcider onder de naam Shipman maakte hij naam. Daarna volgden andere vruchtensappen en vruchtenstropen, maar ook mosterd, salami, metworst en honing. Sinds kort brengt Wima ook tassen met vers fruit aan de man in de Liemers. Onderscheidend in alle gevallen is de kwaliteit. Wilfred van Manen: "Ik weet waar de ingrediënten van mijn producten vandaan komen en ik weet hoe ze worden gemaakt. Vervolgens laat ik ze testen door mensen bij bedrijven als restaurant 't Raedthuys in Duiven en De Kromme Dissel in Heelsum. Kwaliteit dat proef je. Mijn producten zijn wel vaak iets duurder dan vergelijkbare producten, maar er blijkt een markt voor."

Naast genoemde restaurants is de Makro een afnemer van Wima FreshFood en er zijn contacten met vestigingen van Jumbo en Coop. Ook steeds meer kleinere bedrijven en particulieren kopen producten bij het Duivense bedrijfje. Alles is gegarandeerd vers en ook kleinere hoeveelheden zijn geen bezwaar. Enkele weken geleden zette Wima een grote stap vooruit met het lanceren van een eigen webshop: www.wimafreshfood-online.nl. Wilfred: "Mondjesmaat komen er nu bestellingen binnen. Het moet groeien."

Een andere grote wens van de selfmade-ondernemer is een eigen pandje. Nu werkt hij nog vanuit huis en maakt hij gebruik van opslagruimte bij toeleveranciers. Een beetje hoop heeft hij gevestigd op de gemeente. Wilfred: "Ik was door MKB Duiven genomineerd voor de verkiezing 'Duivense Ondernemer van het Jaar'. In het kader daarvan kwamen de burgemeester en twee wethouders op bezoek. We hebben het ook gehad over een ruimte die ik graag zou willen huren om vanuit te werken. Ze zouden kijken. Wie weet."

Meer berichten