Gerard Rutgers (rechts) op de fiets van Liemerije met cliënt Jan Brouwer.
Gerard Rutgers (rechts) op de fiets van Liemerije met cliënt Jan Brouwer.

Samen op de duofiets, ja gezellig!

We gaan de goede kant op: het voorjaar en de zomer komen eraan. Wat is er dan lekkerder dan samen op de fiets de omgeving te verkennen? Gerard Rutgers wil daarom in Duiven de duofiets met elektrische trapondersteuning introduceren. Hij zoekt andere vrijwilligers die samen met hem de Stichting Fietsmaatjes Duiven.nl willen oprichten.

Duivenaar Gerard Rutgers (56) kent de geneugten van de duofiets. Twee dagdelen in de week rijdt hij samen met bewoners van zorginstellingen van Liemerije door het dorp. Afgezien van het feit dat hij dat met plezier doet, merkt hij dat de mensen met wie hij rondfietst het prachtig vinden. Gerard: "Voor veel mensen geldt dat ze op deze manier weer eens buiten komen en lekker de wind door hun haren voelen waaien. Bovendien hebben ze een beetje beweging zo, ze zien wat van de omgeving en ondertussen kletsen we gezellig wat. Echt helemaal goed!"

Het bracht Gerard Rutgers op het idee te kijken of het mogelijk is een organisatie op te richten die een duofiets aanschaft en exploiteert. Hoe het in de praktijk precies gaat werken, weet hij nog niet. In dit stadium zoekt hij medestanders die samen met hem de weg richting een duofietsorganisatie in Duiven willen plaveien. Gerard: "Ik zit te denken aan een groepje van vijf of zes vrijwilligers. Samen vormen we de lokale organisatie die het initiatief verder uitwerkt. Voor inhoudelijke en praktische ondersteuning kunnen we gebruikmaken van kennis van de landelijke netwerkorganisatie Fietsmaatjes.nl."

Uiteindelijk draait het ook om geld. Een duofiets met elektrische trapondersteuning kost rond de 12.000 euro, geen gering bedrag. Rutgers denkt aan fondsenwerving en hij wil het bedrijfsleven benaderen. Een steuntje in de rug kreeg hij van ondernemersvereniging MKB Duiven, die een donatie van 250 euro heeft toegezegd als het initiatief daadwerkelijk van de grond komt.

Gerard Rutgers: "Dat is een begin. Ik heb inmiddels ook gesproken met de gemeente Duiven, met welzijnsorganisatie Mikado en met De WijKern, een Duivense stichting die veel activiteiten gericht op ontmoeting organiseert. Ze staan allemaal positief tegenover mijn plannen. Niet dat ze gelijk met geld over de brug komen, maar het verbreedt wel het draagvlak voor mijn plannen."

De Duivenaar twijfelt er niet aan dat er voldoende oudere, zieke en eenzame mensen zijn die het leuk vinden af en toe samen met iemand anders een ritje te maken op een duofiets. "Als ik die overtuiging niet had, zou ik er niet aan beginnen. Ik verwacht ook dat op het moment dat je het aanbiedt, veel mensen denken: 'hé, dat lijkt me leuk, dat wil ik ook proberen'. Vervolgens is het zaak dat je een organisatie hebt staan die het kan invullen. Continuïteit is belangrijk. Die duofiets moet niet na verloop van tijd ergens staan weg te roesten."

Mensen die Gerard Rutgers willen helpen zijn plan op te tuigen kunnen contact met hem opnemen: telefoon 06 3650 5825, email gerardrutgers@live.com.

Meer berichten