De eerste trainingsrit van WTC Westervoort van dit seizoen ging richting het Montferland. Hier poseert het gezelschap bij Kasteel Bergh.
De eerste trainingsrit van WTC Westervoort van dit seizoen ging richting het Montferland. Hier poseert het gezelschap bij Kasteel Bergh.

Seizoen toerfietsers weer begonnen

De klok ging zondag 31 maart weer een uur vooruit. Het begin van de zomertijd beschouwen de meeste wielertoerclubs als de start van het nieuwe seizoen. Ook TC Duiven en WTC Westervoort. Het kan leiden tot drukte op fietspaden en wegen.

De voorzitters van beide clubs, Geert Gieling van TC Duiven en Herman Geurts van WTC Westervoort, kennen de kritiek die er is op groepen toerfietsers. Ze rijden vaak in grote groepen en criticasters zijn van mening dat ze paden en wegen 'terroriseren' door andere fietsers, die langzamer rijden, soms bijna letterlijk van de weg te drukken of te schreeuwen. Gieling en Geurts erkennen dat er soms spanning zit tussen de verschillende soorten weggebruikers. Daardoor kunnen gevaarlijke situaties ontstaan. Ze roepen op tot wederzijds begrip. "Wij willen lekker sportief bezig zijn en net als andere fietsers en wandelaars genieten van de natuur. Daarbij zijn we ons ervan bewust dat we ons aan regels moeten houden om gevaarlijke situaties te voorkomen. Intern hebben we daarom regels afgesproken."

Die gedragsregels, gebaseerd op het protocol van de Nederlandse Toer Fiets Unie (NTFU), zijn als volgt. Er wordt gereden in groepen van maximaal zestien personen. Wandelaars en andere fietsers worden gewaarschuwd door gebruik te maken van de fietsbel en ze worden alleen gepasseerd op voldoende afstand en met gepaste snelheid. Informatie wordt in de groep van voor naar achter doorgegeven door te roepen. De eerste renner laat bij het passeren weten hoe groot de groep is, en de laatste renner geeft aan dat hij de laatste is. Groepen staan bovendien altijd onder leiding van een 'wegkapitein', die erop toeziet dat de afgesproken regels worden nagekomen.

Herman Geurts: "Het draait voor iedereen om plezier en veiligheid. Het begint met het zien van de risico's en er vervolgens ook rekening mee houden. Samen houden we het voor iedereen leuk."

TC Duiven is een club met 114 leden, WTC Westervoort met 70. De gemiddelde leeftijd schommelt rond de 50 jaar. Geert Gieling: "Bij ons is 80 procent oud-voetballer. Knieën of enkels spelen op, maar fietsen gaat nog prima."

Voor de meeste leden van beide clubs geldt dat ze in het seizoen regelmatig fietsen. Het aantal kilometers per persoon loopt al snel in de duizenden. Herman Geurts: "Het voordeel van wielrennen is dat het weinig verplichtingen met zich meebrengt. Je bent er wel of je bent er niet. Wij fietsen op zondagochtend, dinsdag- en donderdagavond en een groepje pensionada's woensdag overdag. We splitsen snel in meerdere groepjes naar snelheid. Voor een groep geldt altijd: samen uit, samen thuis. In die zin is het een teamgebeuren."

Geert Gieling: "Wij werken met vijf snelheidsgroepen. Voor het hele seizoen, tot eind oktober, is er een kalender waarop alle trainingsritten staan vermeld. We beginnen met ritten van een kilometer of 65. Lopende het seizoen kan dat oplopen tot 120 of 130 kilometer. Daarnaast doen veel leden, onder wie ikzelf, mee aan evenementen als Alpe d'HuZes."

Meer berichten