Klaas Castelein met zijn vrouw Jackie en hun zoon Kay.
Klaas Castelein met zijn vrouw Jackie en hun zoon Kay.

Oeganda laat Klaas Castelein niet los

Oeganda speelt in het leven van Klaas Castelein uit Duiven een belangrijke rol. Hij woonde er, hij leerde er zijn vrouw Jackie kennen en hij schreef er een geschiedenisboek over. Nu is er ook een roman over van zijn hand: 'Moerasgrond'.

Het boek neemt lezers mee naar het Oeganda van 2003. Het jaar dat de burgeroorlog zijn climax beleefde. Toch is het geen oorlogsboek, maar een roman. Hoofdpersoon is Victor, een 19-jarige Oegandees die zich aan het ontwikkelen is van jongen tot man. Klaas Castelein: "Ik heb gekozen voor de romanvorm om er ook fantasie in kwijt te kunnen."

Klaas Castelein (35) groeide op in Duiven. Hij ging geschiedenis studeren in Groningen en aansluitend deed hij een master 'conflictonderzoek en mensenrechten' aan de Universiteit Utrecht. Zijn afstudeerscriptie betrof een onderzoek naar 'Burgeroorlogen in Oeganda in de periode 1986-2006'. Voor veldonderzoek verbleef hij in 2008 enige tijd in het land. Hij leerde er mensen kennen van de Nederlandse ambassade in de hoofdstad Kampala. Dat leverde hem na zijn studie een baan op bij de ambassade. Hij werkte er van 2009 tot 2011.

In die periode leerde hij de Oegandese Jackie kennen, de vrouw met wie Klaas Castelein terugkeerde naar Nederland en met wie hij inmiddels is getrouwd. Samen hebben ze een zoontje, Kay, van anderhalf. Klaas: "In 2012 hebben we ons gevestigd in Arnhem en in 2016 zijn we verhuisd naar Duiven. Ik kom hier vandaan, mijn ouders wonen hier en we vinden Duiven een betere plek voor Kay om op te groeien dan het centrum van Arnhem."

Sinds hij weer in Nederland is werkt Klaas Castelein voor de Immigratie- en Naturalisatiedienst IND. Hij adviseert over het recht op asiel voor mensen die hun toevlucht zoeken in Nederland. Oeganda echter laat hem niet los. In 2014 verscheen van zijn hand een geschiedenisboek over oorlogen in Oeganda in opdracht van het Afrika-Studiecentrum in Leiden. Nu dus ook een roman en zijn vrouw Jackie stuurt de Stichting Ddembe aan. De organisatie bevordert de zelfredzaamheid van kansarme Oegandezen. Op 24 mei houdt Ddembe een 'Oeganda-dag' in De Ogtent in Duiven. De opbrengst van het boek gaat ook naar de stichting.

Klaas: "Met dit nieuwe boek ben ik in 2015 al begonnen. De historische setting klopt. Het geeft de realiteit weer van het Oeganda op dat moment, in 2003. De romanvorm bood mij daarnaast de mogelijkheid er dingen in te verwerken die ik gezien, ervaren en meegemaakt heb in de jaren dat ik in het land woonde."

Een geweldig land, volgens de Duivenaar: "Oeganda heeft een prachtige natuur en een rijke culturele diversiteit. Hartelijke mensen met wie je makkelijk in contact komt. Voor Westerse toeristen is het relatief veilig. Sinds 2006 is er geen gewapende strijd meer, al is de macht nog wel in handen van een militaire junta."

'Moerasgrond' wordt in mei gedrukt. Het aantal hangt af van de bestellingen die op 1 mei binnen zijn. Prijs: 17,50 euro. Bestellen via email: moerasgrond2019@gmail.com.

Meer berichten