MKB Duiven houdt dinsdag 23 april een workshop om ondernemers te helpen zich te wapenen tegen cybercriminaliteit.
MKB Duiven houdt dinsdag 23 april een workshop om ondernemers te helpen zich te wapenen tegen cybercriminaliteit.

Wees cybercriminelen te slim af

Cybercriminaliteit (computercriminaliteit) is in opmars. Steeds meer mensen moeten, soms met het schaamrood op hun kaken, toegeven dat ze 'erin zijn getrapt'. In trucs van cybercriminelen dus. Uit onderzoek blijkt dat één op de vijf ondernemers slachtoffer is van cybercrime. Van de bakker op de hoek tot multinational.

Ondernemersvereniging MKB Duiven laat het niet bij het waarschuwen van haar leden. Op dinsdag 23 april wordt in Hotel Gieling een workshop gehouden over cybercriminaliteit. Anton Jansen (58), manager bij het Platform Veilig Ondernemen, een eenheid van de politie Oost-Nederland, leidt de avond. Op voorhand is hij bereid zijn beste advies weg te geven: "Zorg voor een goed slot op je digitale omgeving."

Anton Jansen komt niet alleen naar Duiven. In zijn kielzog bevinden zich Paul van der Weiden, adviseur Veilig Ondernemen bij het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid, en een 19-jarige hacker. Iemand die de beveiliging van een computernetwerk kan omzeilen. Overigens betreft het in dit geval een 'ethische hacker', iemand die hackt om achter beveiligingsproblemen of lekken te komen.

Volgens Anton Jansen is de naïviteit groot als het om cybercriminaliteit gaat. "Terwijl er toch regelmatig voor wordt gewaarschuwd. Ik zeg het altijd zo: als je thuis weggaat of je winkel verlaat, doe je de deur op slot. Doe dat dan ook met je digitale omgeving."

Ingewikkeld hoeft het niet te zijn, volgens de politieman. Een tweetrapsverificatie bijvoorbeeld bij het opstarten van de computer. Zo zijn er meer voor de hand liggende voorbeelden die tijdens de informatieavond aan bod komen. Alles is gericht op preventie, niet op het blussen van branden die kunnen ontstaan.

Anton Jansen: "Het platform waarbij ik werkzaam ben wil publiek-private samenwerkingen in gang zetten om criminaliteit in de meest brede zin van het woord te bestrijden. Want dat we het als politie niet alleen kunnen is wel duidelijk. In het veld is wel een verschuiving zichtbaar. De cijfers van woninginbraken dalen, terwijl cybercriminaliteit juist hand over hand toeneemt. We gaan toe naar een situatie waarin 60 tot 70 procent van alle criminaliteit kan worden gerangschikt onder het kopje 'digitaal'."

Anton Jansen wil ondernemers helpen, verwijten maken doet hij niet. "Ik snap ze wel, zeker de wat ouderen die net als ik van de draaischijftelefoon-generatie zijn. Ze zijn druk met hun bedrijf en hebben te weinig oog voor beveiliging en het maken van goede back ups. Ik zie ze schrikken als we voorbeelden aanhalen van ondernemers die door cybercriminelen echt onderuit zijn gehaald. Denk ook niet dat het alleen gebeurt in het wilde westen en het criminele zuiden. Niet dus, ook in Duiven en Westervoort."

De workshop op 23 april bij Hotel Gieling begint om 20.00 uur en is toegankelijk voor ondernemers (ook niet-leden van MKB Duiven). Vooraf aanmelden kan bij voorzitter Theo de Reus, telefoon 0316 280 682, email: info@mkbduiven.nl.

Meer berichten