Hans Krekel.
Hans Krekel. (Foto: © VluchtelingenWerk)

Hans Krekel uit Duiven helpt vluchtelingen op weg

“Het is goed als vluchtelingen die in Nederland asiel hebben gekregen, ook volop meedoen in de Nederlandse samenleving. Dat vraagt inzet van hen én van ons als samenleving. Ik draag daar graag aan bij, daar ligt mijn drijfveer,” vertelt Hans Krekel uit Duiven.

Hans is al ruim tien jaar vrijwilliger bij VluchtelingenWerk in de Liemers. Voor heel wat vluchtelingen in Duiven was hij het eerste aanspreekpunt als maatschappelijk begeleider. Hij maakte hun levens mee vanaf hun aankomst in de gemeente tot ze zich zelf konden redden.

Wie zelf wel eens verhuisd is, weet dat daar veel regelwerk bij komt kijken. Je kunt je misschien wel voorstellen dat er nog veel meer op je afkomt als je je in Nederland vestigt als vluchteling. Vrijwilligers helpen daarbij.

“Het is mooi om te doen”, vertelt Hans. “Natuurlijk moet je niet bang zijn om contact op te nemen met instanties of voor formulieren. Maar bovenal bouw je een relatie op. Je leert mensen goed kennen. In het begin hebben ze wel begeleiding nodig, maar samen werk je toe naar zelfredzaamheid. Je kunt er vanuit gaan dat de statushouder die je spreekt een achtergrond heeft die niet bepaald leuk is. Ze hebben veel meegemaakt. Hier krijgen ze een nieuwe kans, hebben ze weer toekomst en hoop.”

Ook vrijwilliger worden? We zoeken maatschappelijk begeleiders zoals Hans, maar ook bijvoorbeeld administratieve krachten. Kijk dan op www.vluchtelingenwerk.nl/duiven

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden