Emiel Cellamare.
Emiel Cellamare.

Westerduiven op koers houden

Wat voor de meeste hockeyverenigingen geldt, geldt ook voor MHC Westerduiven: de club heeft het goed voor elkaar. Teams in alle leeftijdscategorieën (recreatief en prestatief), een keurige accommodatie (eigendom van de gemeente, dat wel), een mooi clubhuis en veel vrijwilligers (140). Sinds november heeft de club een nieuwe voorzitter: Emiel Cellamare.

"Voorzitter, is dat niet iets voor jou Emiel?", vroegen leden en bestuursleden van Westerduiven aan Emiel Cellamare (49), toen duidelijk werd dat Joris van Wijk er na een reeks van jaren een punt achter wilde zetten.

De Duivenaar dacht er een zomervakantie lang over na en zei 'ja', waarna hij tijdens de algemene ledenvergadering werd benoemd. "Je kunt niet alles doen wat op je pad komt, maar dit leek me leuk. Er liggen uitdagingen genoeg voor Westerduiven."

Als de grootste uitdaging ziet hij het 'op niveau houden' van de club. Daarmee doelt Emiel Cellamare (Italiaanse vader, Nederlandse moeder) niet op het sociaal-maatschappelijke niveau, want elitair is hockey volgens hem allang niet meer. 'Op niveau houden' slaat op het ledental (een kleine 600), op het sportieve niveau (dames 1 in 2e klasse, heren 1 op promotiekoers in 3e klasse) en in het algemeen op het clubleven op en rondom de velden.

Emiel: "Groei zou mooi zijn, maar ik denk dat we blij mogen zijn als we het ledental de komende jaren kunnen stabiliseren. We zitten nu eenmaal in een krimpregio. We kijken wel hoe we daar het best mee om kunnen gaan. Je wilt toch graag dat de instroom aan de onderkant op peil blijft en dat je de uitstroom bij bijvoorbeeld de 17- en 18-jarigen weet te beperken."

Emiel Cellamare heeft zelf geen hockeyachtergrond. Hij is een hardloper die ieder jaar een marathon probeert mee te pakken. Via twee van zijn vier kinderen kwam hij terecht bij Westerduiven. In de begeleiding. Later werd hij lid van de technische commissie en daar vervolgens voorzitter van. En dan nu voorzitter van de club. Als zelfstandig ondernemer in de hoek van personeel en organisatie, wil hij proberen bij Westerduiven 'mooie teams te creëren' en 'te zorgen voor nieuw elan'.

"Als bestuurder wil ik dat dingen goed zijn geregeld voor de leden. Dat is in principe het geval nu en we zijn financieel gezond. Maar het kan natuurlijk altijd beter en je moet sowieso constant waken voor verval. Wat we zijn? Een gezellige, gemoedelijke familieclub die ook ruimte biedt aan hockeyers die willen gaan voor de prestatie. Het een sluit het ander uiteraard niet uit. Daarnaast stellen we goed overleg met de gemeente op prijs. We overleggen nu bijvoorbeeld over de vervanging van veld 2 volgend jaar zomer. We hopen dat daar dan ook, net als op veld 1, een semi-waterveld komt."

Met de gemeente Duiven is Westerduiven, net als de andere sportclubs, ook in gesprek over de 'maatschappelijke rol' van de club. Emiel Cellamare: "De wereld verandert. Willen we in aanmerking blijven komen voor subsidie dan zullen we nieuwe doelgroepen moeten zien te bereiken."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden