De familie Van Tilburg tussen de hortensia's, v.l.n.r. Martien, Marian, René en Marco.
De familie Van Tilburg tussen de hortensia's, v.l.n.r. Martien, Marian, René en Marco.

25 jaar hortensiakwekerij Van Tilburg

Als iemand ergens ter wereld een hortensia koopt, bestaat de kans dat op de verpakking de letters MVT staan. Vrijwel zeker zeggen die letters niemand ter plekke wat. Zelfs in Groessen, waar de planten vandaan komen, zorgt MVT bij slechts een beperkt aantal mensen voor herkenning.

De letters staan voor Maatschap Van Tilburg. Als het kwartje nog steeds niet valt: Maatschap Van Tilburg is een grote hortensiakwekerij in het buitengebied van Groessen aan de Zandweg. Daar staan onafzienbare rijen kassen, waarin alles draait om de hydrangea macrophylla. De hortensia dus, één van de meest geliefde planten ter wereld.

De kwekerij bestaat 25 jaar en is eigendom van de familie Van Tilburg. Martien (66) en Marian (63) van Tilburg staken in 1994 de Rijn over van Angeren naar Groessen, omdat ze voor zichzelf wilden beginnen met een kwekerij. De keuze destijds voor de hortensia bleek een goede. Het gaat om een sterke plant die geliefd is all over the world. Inmiddels zitten ook hun zonen Marco (45) en René (38) in het bedrijf. Alleen dochter Moniek koos een andere richting. Zij werkt in de zorg.

Het kweken van hortensia's is specialistenwerk. Tussen het in de aarde zetten van een stekje tot het moment dat de planten in Groessen volgroeid de deur uitgaan, zit anderhalf jaar. Martien: "Alles moet kloppen en het gaat steeds door. Wij doen het ook nog met het heel beperkt gebruiken van bestrijdingsmiddelen. Alleen de periode van half oktober tot begin december is het wat rustiger. Die weken gebruiken we voor onderhoud en extra schoonmaakwerkzaamheden."

De taken zijn verdeeld. Martien van Tilburg houdt zich vooral bezig met het steeds weer opkweken van stekken. Marian doet de boekhouding en springt bij als er geoogst moet worden, en Marco is van de verkoop en de klantencontacten. René tenslotte regelt alle technische en ICT-zaken en bemoeit zich met de teelt. Die laatste taak neemt hij langzaam maar zeker over van zijn vader die aan het afbouwen is. De Van Tilburgs hebben acht mensen in vaste dienst. In de drukke maanden komen daar nog de nodige seizoenarbeiders en vakantiekrachten bij.

In vergelijking met de beginjaren in Groessen gaat er tegenwoordig veel meer tijd zitten in het inspelen op de veranderende markt en de veranderende regelgeving. Zo is geïnvesteerd in een volledig gesloten watersysteem, dat voorkomt dat er afvalstoffen in de bodem terechtkomen. De veranderende markt houdt onder meer in dat de veiling in de tuinbouw een steeds kleinere rol speelt. Marco: "Het overgrote deel van de planten gaat rechtstreeks naar de handel. Die vraagt van ons steeds meer een totaalproduct. Planten in een sierpot bijvoorbeeld. We hebben onlangs ook een stickermachine aangeschaft. Daarmee halen we administratieve rompslomp weg bij onze afnemers. Zo blijf je bezig."

Trots op het bedrijf zijn ze alle vier. René: "We leveren een goed product dat z'n weg vindt over de hele wereld. Dan mag je trots zijn, toch?"

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden