Elke jaar worden de luchtlandingen op de Ginkelse heide bij Ede herdacht.
Elke jaar worden de luchtlandingen op de Ginkelse heide bij Ede herdacht. (Foto: Herman Stöver/ Gemeente Ede)

Elke regio haar eigen verhaal tijdens Gelderland Herdenkt

Begin in de Betuwe over de Tweede Wereldoorlog en er komen verhalen over de onderwaterzetting, in Arnhem over de Slag, op de Veluwe over de bevrijding door de Canadezen. Elke Gelderse regio heeft haar eigen oorlogsverhaal. Komend jaar staan die centraal in 'Gelderland Herdenkt – 75 jaar vrijheid'.

Gelderland was van september 1944 tot en met mei 1945 onafgebroken frontgebied. De gebeurtenissen in die 9 maanden zijn leidend voor de herdenkingen 75 jaar later. Daarnaast omvat het programma 'Gelderland Herdenkt' drie grote evenementen: de Airborne at the Bridge Experience op 20 september in Arnhem, een internationale jeugdmanifestatie in februari 2020 in Nijmegen en het Bevrijdingsfestival op 5 mei in Wageningen.

In de derde week van september herdenkt de regio Arnhem-Nijmegen de operatie Market Garden. Met luchtlandingen van vele honderden parachutisten bij Ede en Groesbeek, colonnes van tientallen militaire voertuigen, plechtigheden en kransleggingen. Eind augustus al is er een vliegshow bij Ede, Wings of Freedom. Muziek, kunst, sport, exposities zijn andere onderdelen.

Na de herdenking van Market Garden in september, die wereldwijd belangstelling zal trekken, verschuift de aandacht naar de gebieden die last hadden van de gedeeltelijke mislukking van deze operatie. Zoals de Betuwe, die door de Duitsers onder water werd gezet, na de gedwongen evacuatie van de bewoners. Negen maanden was het niemandsland. Met een herinneringsweekeinde, exposities en toneel wordt die periode tot leven gebracht.

In januari wordt internationaal de Jodenvervolging herdacht, ook in Gelderland. In Apeldoorn met name de ontruiming van de Joodse psychiatrische inrichting Het Apeldoornsche Bosch, waar begin 1943 zo'n 1200 patiënten en personeelsleden werden afgevoerd en vermoord.

In februari 1945 startte vanuit de regio Nijmegen het Rijnlandoffensief, de geallieerde opmars naar het Ruhrgebied en van daaruit de bevrijding van Nederland. Het programma 'Gelderland Herdenkt' staat er uitgebreid bij stil. Eind maart in de Achterhoek, daarna op de Veluwe.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden