Martin en Diny Wieleman (midden) met hun zoon Martijn, schoondochter Avra Bisselink en de kleindochters Juul (links) en Evie.
Martin en Diny Wieleman (midden) met hun zoon Martijn, schoondochter Avra Bisselink en de kleindochters Juul (links) en Evie.

Wieleman: 'Het levenswerk van meerdere generaties'

Zalencentrum Wieleman in Westervoort bestaat 100 jaar. Dat wordt gevierd in het weekend van 11 en 12 mei. Ter gelegenheid van deze bijzondere gebeurtenis vroegen wij eigenaar Martin Wieleman (62) te reageren op namen en begrippen.

Familiebedrijf
"Dat zijn we onmiskenbaar. Het begon met mijn opa Drikkus die in april 1919 een café, bakkerij en landerijen kocht op deze plek. Mijn vader Herman en moeder Riet Hooijman namen het later over. Zij hebben met de aanbouw van een zaal de aanzet gegeven tot de uitbouw naar een zalencentrum. 'Als ik een dubbeltje heb verdiend, heb ik voor een kwartje koopzin', zei mijn vader altijd. Indachtig die uitspraak hebben mijn vrouw Diny Lamers en ik het verder uitgebouwd. Sinds 2009 zit onze zoon Martijn ook in het bedrijf."

Zalencentrum
"Toen Diny en ik het overnamen in 1988 hebben we tegen elkaar gezegd: willen we een papa-en-mama-bedrijf blijven of doorgroeien? We hebben gekozen voor groei en daar vervolgens heel bewust, met een visie voor ogen, invulling aan gegeven. Meerdere ingangen, een keuken die centraal in het bedrijf is gepositioneerd en veel aandacht voor geluidsisolatie. Achteraf zijn dat stuk voor stuk goede keuzes gebleken."

Westervoort
"Sinds honderd jaar onze thuishaven. Een dorp waarin 'Wieleman' een begrip is geworden. Ook omdat we ons altijd actief hebben opgesteld. We zitten overal in."

Het succes
"Dat valt voor een deel terug te voeren op de actie die we ondernemen. Niet afwachten, maar zelf initiatief nemen. En we moeten het niet alleen van Westervoort hebben. Ook veel organisaties van buiten het dorp maken gebruik van ons centrum. Daarnaast heeft het succes, als je het zo mag noemen, te maken met het feit dat we anticiperen op ontwikkelingen. De tijd van grote bruiloften is geweest, maar daar zijn andere activiteiten voor in de plaats gekomen."

Trots
"Ja, die is er. Dit bedrijf is het levenswerk van meerdere generaties. Al die generaties hebben ook hobbels moeten overwinnen. De ziekte van mijn vader en later mijn vrouw Diny hebben er zwaar ingehakt. Maar we zijn doorgegaan en op honderdjarige leeftijd kunnen we stellen dat er iets moois, iets goeds, staat. De tevredenheid overheerst."

Programma eeuwfeest
Vrijdag 10, zaterdag 11 en zondag 12 mei viert Zalencentrum Wieleman het honderdjarig bestaan. Te beginnen op vrijdag met een officiële receptie voor genodigden. Tijdens deze avond wordt ook het jubileumboek 'Wieleman, 100 jaar een begrip in Westervoort' gepresenteerd. Als cadeautip staat op de uitnodiging vermeld: 'Uw komst is het grootste cadeau. Wilt u toch iets geven dan prefereren wij een donatie aan de Stichting Stimulatie Cultureel Westervoort'. Deze stichting is speciaal door de familie Wieleman opgericht om toekomstige, culturele activiteiten en initiatieven in het dorp te ondersteunen.

Zaterdag en zondag is het feest. Op zaterdag een grote feestavond met de band Lijn7 en dj/zanger Robert Pouwels. Het overgrote deel van de 800 beschikbare kaarten (à 5 euro, inclusief twee munten) is verkocht. Zondagmiddag vanaf 14.00 uur is het 'Wieleman = Westervoort Festival'. Verenigingen en groepen die 'iets' met Wieleman hebben treden op. Dertien optredens in totaal. Spreekstalmeester is Kees Krechting. De hele middag is er vrij entree voor iedereen.

Het eeuwfeest werd met medewerkers en oproepkrachten al gevierd met een cruise.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden