Frank en Ellen Wilting. Frank is de vierde generatie van de Wilting-familie die in het meer dan honderd jaar oude Loose bedrijf zit.
Frank en Ellen Wilting. Frank is de vierde generatie van de Wilting-familie die in het meer dan honderd jaar oude Loose bedrijf zit.

'Heel jammer, dat negatieve imago'

Over de glastuinbouw gaan veel verhalen. Niet alleen in positieve zin. Daar balen Frank en Ellen Wilting van Kwekerij Wilting in Loo van. Omdat ze met liefde voor het vak hun beroep uitoefenen en ervan overtuigd zijn dat veel collega-telers dat ook doen. Op zaterdag 11 mei houden ze een Open Dag op hun bedrijf. Iedereen die geïnteresseerd is in 'hoe het er écht aan toe gaat onder glas', is van harte welkom.

"Heel jammer, dat negatieve imago", verzucht Frank Wilting (50). "Ik durf te stellen dat de glastuinbouw in Nederland over het geheel genomen schone en nette producten levert. Terwijl het beeld naar buiten vaak is dat er alleen maar met gif wordt gespoten en andere dingen gebeuren die niet jofel zijn. Allemaal niets van waar. Dat beeld is gebaseerd op een paar excessen die door de media breed worden uitgemeten. Wij willen dat beeld bijstellen. Daarom houden we onze eigen Open Dag."

Zo, die ergernis is hij kwijt. Frank Wilting neemt vervolgens alle tijd om te vertellen over zijn bedrijf. De kweker, de teler in hart en nieren, aan het woord. De man die er jaren geleden samen met zijn vrouw voor koos niet de kant van de grootschalige teelt op te gaan. Het betekende een afscheid van bulkgewassen als tomaten, paprika en komkommer, en tegelijkertijd een keuze voor frambozen en aardbeien.

Frank: "Ik denk niet dat Ellen en ik gelukkig waren geworden van een groot bedrijf. De dag beginnen met telefoontjes van werknemers die ziek zijn en verder vanachter een bureau zaken regelen. Wij zijn geen managers, maar telers die tussen de gewassen willen staan. Van onze beslissing van destijds hebben we nog geen moment spijt gehad. We hebben een mooi en gezond bedrijf, dat we runnen met vijf parttimers en op piekmomenten schoolgaande jongeren die wat willen bijverdienen. Het is prima zo."

Frank is de vierde generatie van de Wilting-familie die in het meer dan honderd jaar oude Loose bedrijf zit. In 1996 nam hij de kwekerij over van zijn vader en ook toen al maakte hij keuzes. Voor glasteelt in plaats van teelt op volle grond, omdat hij niet afhankelijk wilde zijn van het weer. "Eén hagelbui kan je hele oogst laten mislukken. Dat wilde ik niet."

En dan enkele jaren geleden de ombouw naar de teelt van zacht fruit, frambozen en aardbeien. Gestuurd door vragen van leveranciers zijn daar, op kleine schaal, raapstelen en een speciaal soort boontjes bijgekomen. De kassen staan ermee vol. Soms aangevuld met een veldje komkommers ter opvulling. Frank: "Op deze manier past het mooi in elkaar."

Ze hebben geen winkel bij het bedrijf, al sturen ze niemand weg als die iets willen kopen. "We leveren aan Wilfred van Manen van Wima Fresh in Duiven, via de veiling in Zaltbommel en regelmatig rechtstreeks aan afnemers. Het zijn veelal nichemarkten waarin we ons bewegen. Daarin weten we de weg."

De Open Dag van Kwekerij Wilting is op zaterdag 11 mei van 13.30 tot 18.00 uur op het bedrijf aan de Husselarijstraat 29 in Loo.

Meer berichten