Wethouder Ineke Knuiman (links) en Miranda van der Steen, coördinator van Buurtgezinnen.nl in de gemeente Duiven.
Wethouder Ineke Knuiman (links) en Miranda van der Steen, coördinator van Buurtgezinnen.nl in de gemeente Duiven.

Buurtgezinnen.nl ondersteunt overbelaste gezinnen in Duiven

Gezinnen in de gemeente Duiven die overbelast zijn, kunnen vanaf nu een beroep doen op Buurtgezinnen.nl.

Als problemen als werkeloosheid, ziekte, schulden of relatieproblemen zich opstapelen, lukt het soms niet meer om op ieder moment voldoende tijd en aandacht aan de kinderen te besteden. Hun groei en ontwikkeling kan in gevaar komen en soms zelfs hun veiligheid. Buurtgezinnen.nl kan helpen om in deze situaties te zorgen voor een steungezin. Het doel van Buurtgezinnen.nl is bevorderen dat kinderen veilig en gezond kunnen opgroeien in hun eigen gezin.

Steungezinnen
Gezinnen die overbelast zijn (vraaggezinnen) worden gekoppeld aan gezinnen in de buurt die ondersteuning willen geven (steungezinnen). Steunouders gaan het vraaggezin ontlasten door te ondersteunen bij de opvoeding. Het vraaggezin en steungezin maken onder leiding van Buurtgezinnen.nl samen afspraken over de inhoud van deze ondersteuning. Die ondersteuning kan bijvoorbeeld bestaan uit de kinderen naar zwemles of een sportvereniging brengen, ze af en toe een weekend, middag of avond opvangen of een rustige huiswerkplek bieden. Maar ook: meegaan naar ouderavonden, helpen bij het vieren van de verjaardag of meedenken over de schoolkeuze.

Positieve ervaringen
In diverse gemeenten in Nederland is Buurtgezinnen.nl actief en de ervaringen zijn positief. Dit was voor de gemeente Duiven een goede reden om ook met Buurtgezinnen.nl in zee te gaan. Wethouder Ineke Knuiman: "Met Buurtgezinnen krijgen overbelaste ouders de kans om op adem te komen. De kinderen doen in het andere gezin positieve ervaringen op. Dit heeft effect op het hele gezin. Fijn dat we deze laagdrempelige ondersteuning kunnen bieden, zodat families in een vroeg stadium hulp kunnen krijgen."

Coördinator
Miranda van der Steen is de coördinator voor Buurtgezinnen.nl in de gemeente Duiven. Inwoners die een aanmelding willen doen (ook als steungezin) kunnen contact met haar opnemen via 06-15 22 58 09 ofmirandavdsteen@buurtgezinnen.nl. Of via www.buurtgezinnen.nl (onder aanmelden).

Meer informatie over Buurtgezinnen.nl: www.buurtgezinnen.nl

Meer berichten