Onderzoek naar… paardenpoep.
Onderzoek naar… paardenpoep. (Foto: Theo Harmsen/NME)

Met NME naar de Loowaard

De kinderen uit groep 5 van de Wissel gingen op ontdekkingstocht in dit stukje wilde nieuwe natuur. Het centrum voor Natuur en Milieu-educatie (NME) heeft een speciaal programma met verschillende opdrachten gemaakt waarbij ze al hun zintuigen moeten inschakelen.

Ze gaan hun eigen geurtje maken met lentebloemen. Wat ruikt dat lekker! Heel anders dan de dode vis die op het strand ligt vinden de kinderen. Ze gaan sporen zoeken die grote dieren als paarden en runderen achterlaten. Er is poep, er zijn staartharen, er is een stierenkuil. Maar hoe laten kleine dieren als rupsen, slakken en spinnen hun aanwezigheid blijken? Gelukkig zijn er loepjes om dat te onderzoeken.

Tussendoor houden de jonge hengsten van de konik kudde schijngevechten en rennen ze met wapperende manen en staarten achter elkaar aan.

Aan het water boren de leerlingen gaten om te kijken hoe de rivier in de loop van de tijd verschillende zand- en kleilagen heeft achtergelaten. Zand voelt grof aan en valt uit elkaar ontdekken ze maar sommige klei is zo glad en fijn dat je je handen er grijs mee kunt schilderen! Op de rivier komen schepen voorbij uit allerlei landen. Met de verrekijker kun je dat zien aan de vlag, die tekenen ze na in het boekje. Wel oppassen dat je geen water in je laarzen krijgt als het water weer omhoog komt!

De meesten zijn zo druk dat ze geen tijd hebben om hun beker leeg te drinken en voor iedereen het weet is de ochtend al weer voorbij.

De komende weken gaan nog veel meer groepen 5 en 6 op onderzoek uit in dit prachtige stukje.
De medewerkers en vrijwilligers van NME hebben er zin in!

Meer berichten