Frans Mosterman: "Er is een enorme behoefte aan goede sportmasseurs, maar het aanbod loopt alleen maar terug."
Frans Mosterman: "Er is een enorme behoefte aan goede sportmasseurs, maar het aanbod loopt alleen maar terug."

'Goede sportmasseur van groot belang'

Vanaf september kan bij SOW Opleidingen weer een cursus sportmassage worden gevolgd. Cursusleider is Frans Mosterman. De lessen worden gegeven op maandagavonden bij sportmedische groothandel Framo op 't Holland in Duiven.

Dat je met een afgeronde opleiding sportmassage aan de slag kunt is zeker. Het aanbod is gering, met als gevolg dat veel clubs in allerlei takken van sport op zoek zijn naar gediplomeerde masseurs. "Iemand die preventief én curatief werkt", benadrukt Frans Mosterman. "Een goede sportmasseur is voor iedere club van groot belang."

Frans Mosterman weet waar hij het over heeft. Hij zit al tientallen jaren in het vak en werkte bij tal van clubs. Onder meer bij Vitesse in de jaren van 1976 tot 1985. Daar kwam hij destijds in botsing met de toenmalige trainer Clemens Westerhof, die een speler bij de groep wilde halen die volgens Mosterman nog niet voldoende was hersteld van een blessure. Mosterman: "Westerhof ging op z'n strepen staan, maar die speler gaf vervolgens aan dat hij zijn rentree toch liever nog even uitstelde. Jaren later sprak ik Westerhof nog eens en gaf hij toe dat hij toen helemaal fout zat."

In 1982 stond Frans Mosterman ook aan de basis van Framo. Een bedrijf gespecialiseerd in sportmassage en verzorging dat zich heeft ontwikkeld tot een sportmedische groothandel. Mosterman heeft er geen belang meer in, maar maakt nog wel gebruik van het pand in Duiven voor het geven van cursussen. Dat hij als zeventiger een nieuwe cursus wil opstarten, vindt hij allerminst vreemd. "Ik ben altijd een sportman geweest. Nog steeds beoefen ik tal van sporten en ik vind het ook nog steeds leuk mensen op te leiden tot sportmasseur. Er is zo'n enorme behoefte, terwijl het aanbod alleen maar terugloopt."

De vraag is hoe dat kan? Ook Frans Mosterman heeft geen sluitend antwoord. "Misschien is het de tijdgeest. Mensen zijn allemaal druk, druk, druk, en maken andere keuzes. Wellicht speelt de honorering mee. Trainers krijgen vaak de hoofdprijs betaald, terwijl masseurs als sluitpost worden gebruikt. Ik snap dat niet. Een sportmasseur voorkomt blessures, hij geeft adequate eerste hulpverlening en hij zorgt ervoor dat geblesseerde spelers verder worden geholpen."

De sportmassage-opleiding die in september begint is een officieel erkende mbo-vakopleiding. Het lesprogramma is afgestemd op de leerdoelen en kwaliteitseisen van het ACE (Algemeen Centrum voor Examinering) en heeft het keurmerk van Calibris Advies. De lessen worden gegeven door gespecialiseerde docenten. Frans Mosterman: "Het is een brede opleiding waar je veel kanten mee op kan. Dat hoeft niet per se in de sport te zijn. Het werkterrein is divers."

Op maandag 3 juni van 19.00 tot 21.00 uur is er een informatieavond over de cursus sportmassage bij Framo aan 't Holland 5 in Duiven. De eerste cursusavond is op 2 september. De cursus duurt negen maanden. Minimumleeftijd: 18 jaar. Meer informatie en aanmelden: www.sowopleidingen.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden