Daan is wereldkampioen korfbal

'We' hebben een wereldkampioen in ons midden: Daan Dijkstra. Een 18-jarige jongeman uit Duiven die heel goed kan korfballen. Met het Nederlands team onder 19 jaar werd hij vorige maand in Leeuwarden wereldkampioen.

Bij Duko in Duiven hield Daan Dijkstra het drie jaar geleden al voor gezien. Hij was te goed voor het niveau van de Duivense korfbalclub en koos voor DVO in Bennekom, de club waarvoor hij nu nog steeds speelt. Via de jeugdteams van DVO kwam hij in beeld bij de bondscoaches en werd hij opgenomen in voorselecties. Eerst van 'onder 17', later van 'onder 19'. Tijdens de Korfbal Challenge eind december vorig jaar in het Topsportcentrum in Rotterdam kwam het er voor Daan Dijkstra op aan. Het lukte. Hij was één van de acht jongens die door bondscoach Leon Simons werden geselecteerd voor het WK.

Bijna vier maanden trainen later werd dat WK winnend afgesloten door in de finale van België te winnen. Een hoogtepunt in zijn nog prille carrière. Daan: "Nederland is toonaangevend in de wereld in het korfbal. Dat betekent dat er altijd druk op zit. Gelukkig konden we de favorietenrol waarmaken, al scheelde het weinig. Het werd 19-18 tegen België, één doelpuntje verschil maar."

Momenteel richt Daan Dijkstra zich op doelen in de toekomst. Jong Oranje ('onder 21') en uiteindelijk het 'grote' Oranje. Daan: "Ik zeg niet dat ik het haal. Het begint nu allemaal weer opnieuw met talententrainingen en voorselecties. We zullen zien. De ambitie om het hoogste te halen in mijn sport is er in ieder geval."

Allrounder Daan heeft het talent niet van een vreemde. Zijn ouders, Tjeerd en Sarian Dijkstra, zijn een korfbalkoppel. Ze leerden elkaar via de sport kennen. Ze getroosten zich ook het nodige om zoonlief op niveau te kunnen laten spelen, zoals het regelmatig brengen naar trainingen en het weer ophalen. "Het is wel een luxe dat mijn ouders dat willen doen", erkent Daan, die in het tweede jaar van de pabo zit op de Iselinge Hogeschool in Doetinchem. De spaarzame tijd die resteert naast school en sport vult hij deels met werken bij Albert Heyn. Inderdaad: een wereldkampioen die vakken vult. Al blijft dat anders dan een wereldkampioen vakkenvullen.

Het seizoen zit er inmiddels op voor Daan Dijkstra. Met het hoogste jeugdteam van DVO verloor hij vorige maand in het Ziggodome in Amsterdam de landelijke finale van TOP uit Sassenheim met één puntje verschil. Daan werd al vroeg in die wedstrijd gewisseld en dat zorgde nog voor een relletje. "Ja, ik was boos. Ik vond de wissel onterecht. Dat is wel weer uitgepraat. De kans is nu groot dat ik bij DVO blijf. Ik ga door naar de senioren en hoop in het eerste team van DVO te komen, dat speelt in de hoogste klasse, de Korfbal League. Kom ik bij de selectie van het tweede, dan bestaat de kans dat ik alsnog vertrek naar een club waarvan het eerste één klasse lager speelt, de hoofdklasse. Ik moet kijken wat het beste is voor mijn ontwikkeling als speler."

Meer berichten