Mevrouw Ellen Vermeulen op begraafplaats 't Heilige Lant bij het graf van haar moeder en zus.
Mevrouw Ellen Vermeulen op begraafplaats 't Heilige Lant bij het graf van haar moeder en zus.

Urnen en drinkbak ontvreemd van graf

Twee prachtige, diepblauwe potten van geglazuurd keramiek met daarin de as van een hond en een poes en een geglazuurde vogeldrinkbak zijn verdwenen van een graf op begraafplaats 't Heilige Lant in Duiven. De hoogbejaarde Ellen Vermeulen kan er niet over uit.

Ze leeft al 91 jaar haar leventje (sinds 1992 in Duiven) en zit helemaal niet te wachten op aandacht voor haar persoon. Maar nu is ze toch echt woedend en wil ze melding maken van de vermissing. Niet eens in de hoop dat de potten en de drinkbak terugkomen. Met die mogelijkheid houdt ze nauwelijks rekening. Wel om haar boosheid en verontwaardiging te uiten. "Wie doet nou zoiets? Dan moet je toch wel een heel verdorven geest hebben."

Wat is er precies aan de hand? Op begraafplaats 't Heilige Lant ligt niet alleen de man van Ellen Vermeulen begraven, maar ook haar moeder en zus. De laatste twee liggen in hetzelfde graf. De zus had haar leven lang honden en katten en had in haar huis twee urnen staan met as van overleden dieren. Kort voor ze twee jaar geleden overleed, vroeg ze aan Ellen Vermeulen of zij ervoor wilde zorgen dat de urnen na haar dood op het graf van haar en haar moeder zouden worden geplaatst. Ellen Vermeulen beloofde dat en zorgde er ook voor dat het gebeurde. Ellen: "Twee heel bijzondere urnen. Ik had er nog een mooie vogeldrinkbak bij gekocht die ook op de grafsteen stond."

Enkele keren per jaar gaat Ellen Vermeulen naar 't Heilige Lant om de graven van haar man en die van haar moeder en zus te onderhouden. Dat gaat haar vanwege haar zeer gevorderde leeftijd (het hoofd is nog uitstekend, het lijf wat minder) steeds moeilijker af en vandaar daar haar dochter uit Emmen soms een helpende hand biedt. Ellen Vermeulen: "Mijn dochter ontdekte ook dat de urnen en de drinkbak waren verdwenen. Ze vroeg mij of ik ze misschien had meegenomen. Ze zijn op de begraafplaats bezig geweest met het weghalen van hagen en het plaatsen van nieuwe. Mijn dochter vermoedde dat ik de urnen en drinkbak daarom uit voorzorg had meegenomen. Daar was echter geen sprake van. We zijn samen teruggegaan naar de begraafplaats en hebben overal gezocht. Zonder resultaat."

Mevrouw Vermeulen maakte melding van de diefstal bij de politie, maar omdat ze geen foto van de urnen en drinkbak kan overleggen, kan de politie weinig met haar aangifte. "Dat snap ik wel. De vraag is wat ik meer kan doen? Ik vermoed dat de dief de urnen en drinkbak probeert te verkopen. Ze zijn zeker 100 euro waard."

Dat geld vindt Ellen Vermeulen uiteraard minder belangrijk. Het gaat haar om het feit dat persoonlijke relikwieën van haar overleden zus zijn ontvreemd. Nog één keer lucht ze haar hart. "Voor mij ben je gewetenloos als je zoiets doet. Het is gewoon een vorm van grafschennis. Heel misschien worden ze nog teruggezet op het graf, maar dat verwacht ik niet. Ik zal met het verlies moeten leren leven. Dat ik dit op mijn oude dag nog moet meemaken."

Meer berichten