Het is een regenachtige voorjaarsdag als de filmploeg van Johan Adolfs in 1964 Groessen aandoet.
Het is een regenachtige voorjaarsdag als de filmploeg van Johan Adolfs in 1964 Groessen aandoet.

Ons Dorp portretteert druilerig Groessen bij Omroep Gelderland

In de achtste aflevering van Ons Dorp, die te zien was op 21 mei, is de filmploeg van Johan Adolfs te vinden in Groessen, nabij Duiven. De tv-serie van Omroep Gelderland neemt de kijker mee terug naar 1964 en geeft een unieke inkijk in het toenmalige leven in het kerkdorp.

Het is een regenachtige voorjaarsdag als de filmploeg in 1964 Groessen aandoet. Veel inwoners verschijnen dan ook met een regenjas of paraplu en de dames dragen plastic kapjes om hun kapsels te beschermen. Het bruidspaar dat juist deze dag heeft uitgekozen om te trouwen blijft ondanks de regen toch vrolijk.

Naast het trouwkoppel komt ook de RK Sint Andreaskerk uitgebreid in beeld, die vanwege zijn omvang ook wel bekendstaat als de Kathedraal van de Liemers. Verder blijkt het verschijnsel oppas-opa's en -oma's van alle tijden is. Een oudere heer haalt met de fiets zijn kleindochter van school en even later komt een oma voorbij met aan iedere hand een kleinkind.

Ondertussen wordt er door de jongere generaties hard gewerkt in de kassen, waar onder meer aardbeien en druiven worden gekweekt. De fruitbomen in het dorp laten zich ook van hun mooiste kant zien, nu ze vol in bloei staan. De tuinbouw en fruitteelt zijn belangrijke inkomstenbronnen voor het Gelderse dorp.
Het Groessen van 1964 telt maar liefst acht winkels. We gaan op bezoek bij Cornelis Wouters, Theet Nass en Jan Holland. We zien een SPAR-super, een VéGé-concurrent, en een winkel waar de sigaren direct naast de geneesmiddelen in het schap liggen. In die tijd was dat nog heel normaal.
In het plaatselijke warenhuis toont een meisje haar gloednieuwe pop en in de automatiek wordt een ouderwets blok roomijs met wafels uitgedeeld.
Voor een biertje is er café Holland, waar overdag een lekker soepje bij het biljart wordt geserveerd en in de avond het koor oefent.
In café Bloemberg heeft de jeugd het voor het zeggen aan zowel de bar als het biljart.

Ons Dorp
Ons Dorp portretteert aan de hand van historische opnames van filmmaker Johan Adolfs het Gelderse dorpsleven uit de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw. De serie komt tot stand in samenwerking met het Gelders Archief, Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers (ECAL), Regionaal Archief Rivierenland en de plaatselijke historische genootschappen. Ons Dorp is elke dinsdag om 17.20 uur te zien op Omroep Gelderland (daarna ieder uur herhaald). Aflevering online (terug)kijken? Dat kan via Facebook en Uitzending Gemist.

Meer berichten