Alex Hoogveldt: "Het mooiste van de training is dat je je even geen patiënt voelt maar sporter."
Alex Hoogveldt: "Het mooiste van de training is dat je je even geen patiënt voelt maar sporter."

Boksen uitlaatklep Parkinsonpatiënten

Parkinson is een ongrijpbare (hersen)ziekte. Mensen die eraan lijden kunnen uiteenlopende klachten hebben, al is 'houterig bewegen' wel veelvoorkomend. Parkinson is ook nog een progressieve aandoening. Gelukkig is er ook goed nieuws: veel patiënten hebben baat bij Parkinson-boksen.

Boksen? Ja, boksen. Wel op een speciale manier. Bij Parkinson-boksen maken deelnemers alleen de bewegingen, zoals instappen, uitstappen en stoten. Fysiek contact met andere deelnemers is er niet. De reacties zijn opzienbarend. Luister naar Parkinsonpatiënt Alex Hoogveldt (52) uit Duiven. Hij bokst drie keer in de week: "Het mooiste van de training is dat je je even geen patiënt voelt maar sporter. Daarmee verbetert het boksen de kwaliteit van het leven. Ook omdat het gezellig is om samen met anderen bezig te zijn."

Alex Hoogveldt is medeoprichter en bestuurslid van de Stichting RockSteadyBoxingNederland. Een organisatie die het mogelijk wil maken dat Parkinsonpatiënten die het niet zo breed hebben toch bokstrainingen kunnen volgen bij sport- en boksscholen die Parkinson-boksen aanbieden. Hoogveldt zelf traint afwisselend in Ede en Zevenaar, maar bijvoorbeeld ook in Nijmegen wordt Parkinson-boksen gegeven. Alex: "Met de stichting hebben we geen winstoogmerk. Alles wat binnenkomt, besteden we aan onze doelstelling om het boksen voor iedereen met de ziekte bereikbaar te maken."

Bij Alex Hoogveldt werd de diagnose Parkinson gesteld in 2013. Sinds ongeveer twee jaar is hij volledig afgekeurd. Alex: "Je ziet niets aan mij en we kunnen een normaal gesprek voeren. Maar je moet me niet 's morgens treffen als ik mijn medicijnen nog niet heb ingenomen, of 's avonds als ik ze niet meer inneem om te kunnen slapen. Het boksen helpt me een andere invulling te geven aan mijn leven. Een training vraagt veel van lichaam en geest, maar zorgt er wel voor dat ik de Parkinson kan managen en compenseren. Wetenschappelijk onderzoek toont ook aan dat Parkinsonpatiënten echt baat hebben bij deze trainingen. Het is een goede uitlaatklep en het dagelijks functioneren gaat beter."

Het aantal mensen met Parkinson in Nederland bedraagt momenteel ongeveer 60.000. De verwachting is dat dat aantal de komende tien jaar verdubbelt. Alex Hoogveldt: "Het is een ouderdomsziekte en we worden met z'n allen nu eenmaal steeds ouder. Ook de diagnosemethodieken om Parkinson op te sporen worden steeds beter. Tegenwoordig kom je niet meer in het verkeerde hokje terecht. Al die mensen, en vooral degenen die armlastig zijn, willen we helpen met de Stichting RockSteadyBoxingNederland. Zodat ze regelmatig kunnen trainen en vervoerd kunnen worden naar de sportscholen."

Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met Alex Hoogveldt, telefoon 06 4889 2062, email alex.hoogveldt@ziggo.nl. Op YouTube staan filmpjes over Parkinson-boksen. Zoek bijvoorbeeld onder 'Boksacademie Nijmegen'.

Meer berichten