Huis Rijswijk anno 2019. Aangenomen wordt dat Huis Rijswijk of de voorloper daarvan, gesticht moet zijn na de 9e of 10e eeuw.
Huis Rijswijk anno 2019. Aangenomen wordt dat Huis Rijswijk of de voorloper daarvan, gesticht moet zijn na de 9e of 10e eeuw.

Lezing over historie van Huis Rijswijk in Groessen

Jos van Nistelrooy geeft op woensdag 12 juni een lezing over de historie van Huis Rijswijk in Groessen, gemeente Duiven. Uit historische bronnen is bekend dat Huis Rijswijk een lange historie kent.

Aangenomen wordt dat Huis Rijswijk of de voorloper daarvan, gesticht moet zijn na de 9e of 10e eeuw. Deze aanname is bovendien gebaseerd op diverse vondsten door (amateur)archeologen. Zo werden op het erf van Huis Rijswijk scherven gevonden die wijzen op bewoning vanaf de volle middeleeuwen. Veldverkenningen van de omgeploegde akker ten westen van Huis Rijswijk maakten duidelijk dat hier nog veel archeologisch materiaal in de bodem te vinden is.

Tijdens de lezing zal Jos van Nistelrooy ingaan op landschappelijke en historische ontwikkeling van de omgeving van Huis Rijswijk. Na de pauze wordt een beschrijving gegeven van de archeologische vondsten en deze in verband gebracht met de landschappelijke en historische ontwikkeling. De lezing is interessant voor iedereen die belangstelling heeft voor de vroegere leefomgeving waarmee de bewoners van de Liemers te maken hadden. Inwoners van Groessen zullen hun omgeving herkennen en beter begrijpen.

Jos van Nistelrooy is bestuurslid van de Vereniging van Vrijwilligers in de Archeologie (AWN). Hij heeft geografie gestudeerd en is in het onderwijs werkzaam geweest.

De lezing is in Arnhem-Zuid aan de Hazenkamp 66. Het begint om 20.00 uur. De toegang is vijf euro inclusief koffie en thee.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden