Ben ten Broeke: "Ik heb het biljartspel op latere leeftijd opgepakt en het redelijk onder de knie gekregen."
Ben ten Broeke: "Ik heb het biljartspel op latere leeftijd opgepakt en het redelijk onder de knie gekregen."

Na achttien jaar penningmeester af

Met bijna 50 leden is de Duivense Biljartclub Thuvine een bloeiende vereniging. Even dreigde een probleempje toen Ben ten Broeke aangaf na achttien jaar met het penningmeesterschap te willen stoppen. Theo van Huet echter sprong in het gat en Thuvine draait ook financieel weer vrolijk door.

Voor Ben ten Broeke waren er bij zijn afscheid lovende woorden van voorzitter Fred Vriesema, een dinerbon en een bos bloemen voor zijn vrouw Ida. Maar hoe belangrijk Ten Broeke voor Biljartclub Thuvine is geweest, blijkt vooral uit het feit dat hij werd benoemd tot erelid van de vereniging.

Achttien jaar, het is ook niet niks. Ben ten Broeke (nu 82) was nauwelijks een jaar lid toen hij al penningmeester werd. Ben: "Ik ben begonnen met biljarten kort voor ik met pensioen ging. Toen het penningmeesterschap vacant kwam heb ik gezegd: als jullie niemand hebben, zet mij er dan maar neer. Ik heb een kantoorbaan gehad bij de Douane en ben altijd met cijfertjes bezig geweest. En laat ik eerlijk zijn: om penningmeester te zijn van een clubje als Thuvine hoef je geen hogere wiskunde te hebben gestudeerd."

Ben ten Broeke hield de inkomsten en uitgaven achttien jaar lang keurig bij. Nooit waren er problemen. Ondertussen zag hij dat het goed ging met Thuvine. De club groeide van 20 naar bijna 50 leden.

Ben: "De eerste jaren zaten we in het bejaardentehuis Thuvine. Daar is de club begonnen met één biljart. In 1998 kwam er dankzij een donatie van IKEA en een bedrag uit het toenmalige Leefbaarheidsfonds van Woningstichting Rijn en IJssel een tweede biljart bij, en inmiddels hebben we er zelfs drie. Sinds 2008 al spelen we niet meer in Thuvine. Omdat er nieuw gebouwd ging worden moesten we er tijdelijk uit. We zijn toen uitgeweken naar de Kelsehof in Didam. Terug naar Thuvine was later geen optie omdat ze ineens veel meer geld vroegen. Via de gemeente zijn we in 2012 op de locatie Eilandplein 300 in Duiven terechtgekomen. Tegenwoordig ook de thuisbasis van De WijKern, de voormalige Senior Club."

Daar komen de biljarters van Thuvine (allemaal mannen) op maandagavonden en vrijdagavonden bijeen. Om een biljartje te leggen, maar zeker ook voor de gezelligheid. Tijdens het seizoen wordt bovendien met liefst acht teams meegedaan aan de competitie van de Koninklijke Nederlandse Biljart Bond (KNBB). In de meeste gevallen is de spelsoort libre (vrij spel), soms bandstoten of driebanden.

Ben ten Broeke: "We hebben het gewoon over het ouderwetse biljarten met drie ballen. Niet over snookeren of poolbiljart. Zelf ben ik heel blij dat ik het spel op latere leeftijd heb opgepakt. Ik heb het ook redelijk onder de knie gekregen. Voor een partij van 31 caramboles heb ik gemiddeld 38 beurten nodig. Een gemiddelde dus dat richting de 1 gaat. Maar eigenlijk is dat helemaal niet belangrijk. De gezelligheid, daar gaat het bij ons om."

Biljartclub Thuvine staat open voor mannen en vrouwen vanaf 55 jaar. Het oudste lid is momenteel 88 jaar.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden