Voor 35ste keer Poolse kinderen te gast

Het is dit jaar voor de 35e keer dat de werkgroep Pax Kinderhulp Duiven-Westervoort een vakantie mogelijk maakt voor arme Poolse kinderen van 8 t/m 12 jaar. Van 29 juni t/m 14 juli verblijven zestien kinderen in tweetallen bij acht gastgezinnen in Duiven, Groessen, Westervoort en Wehl.

Mia Giesen (op de foto samen met Michal Pyrek) uit Westervoort stond in 1984 aan de basis van het project. Ze was destijds begeleidster bij Pax Kinderhulp en ontving een noodkreet van 'Een hart voor Polen'. Het ontbrak de Nijmeegse stichting aan voldoende gastgezinnen voor de vakantie van een groep Poolse kinderen.

De Pax-werkgroep Westervoort was een van de afdelingen die hielp het probleem op te lossen. Later bleek het tevens het begin van een uitwisseling georganiseerd door Pax Kinderhulp Duiven-Westervoort zelf. Mia Giesen (nu 78) nam in 2002, na dertig jaar vrijwilligerswerk voor Pax Kinderhulp te hebben gedaan, afscheid, maar de waardering is er nog steeds.

Michal Pyrek: "Het is fantastisch wat Mia in gang heeft gezet en jarenlang heeft begeleid. En dankzij anderen lukt het nog steeds het initiatief voort te zetten."

Michal Pyrek is zelf een van die 'anderen'. De 66-jarige Duivenaar is een kind van Poolse ouders, die in de oorlog naar Duitsland werden gedeporteerd en zich na de oorlog in Nederland vestigden. Michal werd in Nederland geboren, maar zijn Poolse roots verloochent hij niet.

De zestien kinderen worden ontvangen door burgemeester Rik de Lange van Duiven en vijftien dagen later weer uitgezwaaid door de burgemeester of locoburgemeester van Westervoort. Voor de tussenliggende periode is een uitgebreid programma samengesteld met tal van uitstapjes. Centrale ontmoetingsplaats gedurende die twee weken is de accommodatie van korfbalclub Wesstar in Westervoort.

Michal Pyrek: "Vroeger verbleven de kinderen gewoon drie weken bij hun gastgezin. Die mensen offerden daar vaak hun vakantie voor op. Zo werkt het tegenwoordig niet meer. Daarom hebben we nu voor iedere dag een programma. Het is al moeilijk genoeg gastouders te vinden en in deze constructie hoeven ze geen vrij te nemen van hun werk. Naast de gastouders maken tien vrijwilligers, onder wie de leden van onze werkgroep, het verblijf van de kinderen mogelijk."

Volgens Michal Pyrek ondergaan de kinderen nog steeds een 'cultuurshock'. "De sociale omstandigheden en jeugdzorg in Polen verbeteren langzaam, maar zijn niet vergelijkbaar met die bij ons. De kinderen die wij ontvangen komen uit Katowice en omgeving. Een gebied met kolenmijnen en van oudsher veel zware industrie. De werkloosheid is er hoog en de sociale omstandigheden zijn ronduit slecht. Het probleem in Polen is dat je een kleine groep mensen hebt die het heel goed heeft en een kleine groep die je tot de middenklasse zou kunnen rekenen. Daaronder zit een grote groep die in armoede leeft, waardoor veel kinderen in hun ontwikkeling worden bedreigd. Een onbezorgde vakantie kan veel voor ze betekenen."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden