Sem Wielenga: "Die witte vlekken maken mij niet zoveel uit. Het plukje witte haar dat ik heb, vind ik vervelender".
Sem Wielenga: "Die witte vlekken maken mij niet zoveel uit. Het plukje witte haar dat ik heb, vind ik vervelender". (Foto: Rene Nijhuis)

Sem (12) leeft onbezorgd met vitiligo

Op dinsdag 25 juni is het Wereld Vitiligodag. Vitiligo is een aandoening waarbij pigmentcellen verdwijnen uit de huid en het haar. Er ontstaan melkwitte plekken en witte lokken. Over de oorzaak doen verschillende theorieën de ronde. Sem Wielenga (12) aan Duiven lijdt aan de ziekte.

Sem zit er vrij gemakkelijk in. "Ik ben er niet zo erg mee bezig en leid een gewoon leven net als andere kinderen van mijn leeftijd. Die witte vlekken maken mij eigenlijk niet zoveel uit. Het plukje witte haar dat ik heb, vind ik vervelender. Maar goed, als iemand ernaar vraagt, zeg ik gewoon wat het is, vitiligo dus."

Zijn moeder Etty Wielenga valt in: "Wel mooi zoals Sem ermee omgaat. Toen iemand hem vertelde dat hij de vlekken bij zijn ogen kan camoufleren met make up, reageerde Sem verbaasd en zei: 'Ik kan toch gewoon zeggen dat ik daar geen pigment meer heb'. En zo is het natuurlijk ook."

Sem was acht jaar toen zijn ouders witte vlekken op zijn rug ontdekten. Moedervlekken, dachten ze, en ook de dermatoloog die ze raadpleegden, rook geen onraad. Dat werd anders toen Sem twee jaar geleden ook vlekken kreeg rond zijn ogen en op zijn vingers en knieën. Het zou wel eens vitiligo kunnen zijn, vermoedde Etty Wielenga na een zoektocht op internet. Een vermoeden dat niet veel later werd bevestigd door de behandelend dermatoloog.

Etty: "We kregen een ontstekingsremmende zalf. Korte tijd leek het iets te helpen, maar het effect nam snel af. We zijn ermee gestopt en er is niets voor in de plaats gekomen. Sem heeft ook geen medicatie. Bekend van vitiligo is dat het effect van behandelingen erg matig is. Het verhaal gaat dat popster Michael Jackson ook vitiligo had. Dat hij steeds witter werd zou gekomen zijn doordat hij andere huiddelen wit liet laseren om het minder te laten opvallen."

De oorzaak van vitiligo is niet bekend. Van de verschillende theorieën die erover gaan, vindt Etty Wielenga de auto-immuun-verklaring het meest geloofwaardig. Auto-immuunziekten ontstaan doordat het immuunsysteem lichaamseigen cellen en stoffen als lichaamsvreemd ziet. Het lichaam gaat vervolgens antistoffen vormen tegen de eigen weefsels. In het geval van Sem tegen zijn eigen pigmentcellen.

Etty: "Punt is wel dat mensen met een auto-immuunziekte een grotere kans hebben op aandoeningen als suikerziekte, reuma en schildklierafwijkingen. Daarom wordt Sem daarop met enige regelmaat gecontroleerd."

Sem zelf, een echte waterrat die waterpolo speelt, laat zijn leven, zoals gezegd, niet te veel beïnvloeden door vitiligo. Hij prijst zich gelukkig dat hij geen last heeft van jeuk en gepest wordt de groep 8-scholier van De Wiekslag niet. Sem: "Het vervelendste is dat ik niet weet hoe het verder gaat. Ik sta daar maar niet te veel bij stil en kijk altijd uit naar leuke dingen. Binnenkort begint de zomervakantie, heerlijk!"

Met informatie over de ziekte en over Wereld Vitiligodag op www.vitiligo.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden