Peter Jansen en zijn Hanomag R35/45: " Vroeger persten we tachtigduizend hooibalen per jaar. Nu is dat nog maar een fractie."
Peter Jansen en zijn Hanomag R35/45: " Vroeger persten we tachtigduizend hooibalen per jaar. Nu is dat nog maar een fractie."

Verjaardagscadeau gaat vijftig jaar mee

Weinig mensen zullen nog weten wat ze vijftig jaar geleden van hun ouders voor hun verjaardag kregen, laat staan dat ze het nog gebruiken. Peter Jansen is de spreekwoordelijke uitzondering op de regel. Zijn cadeau was dan ook niet bepaald alledaags, namelijk een tractor van het merk Hanomag. Voor de niet-kenners: dat is de Mercedes onder de trekkers.

Peter runt samen met zijn broers Theo en Joop landbouwmechanisatiebedrijf Jansen aan de Engsestraat in Duiven. Ook vorig jaar reed hij de Hanomag uit de schuur om er hooibalen mee te persen. Niet voor het geld, maar als hobby. Dat was in 1968 wel anders. "Ik werd 16. Mijn pa kocht die trekker voor me om ermee te werken en geld te verdienen. Zo ging dat bij ons thuis." Overigens hoeft niemand medelijden met Peter te hebben, want de brommer die veel meer hoort bij 16 jaar worden, kreeg hij ook.

Gemiddeld gaat een tractor zo'n twintig jaar mee, maar de Hanomag van Peter heeft als bouwjaar 1955. "Ik heb 'm destijds eerst opgeknapt en daarna goed onderhouden. Hij heeft ook altijd binnen gestaan en er heeft nooit iemand anders op gezeten. Mijn broers hadden hun eigen trekker." Wat Peter vergeet erbij te vertellen, is dat oude tractoren zijn lust en zijn leven zijn. In de schuur bij zijn huis heeft de Hanomag die hij voor zijn 16de verjaardag kreeg gezelschap van nog zeker twintig oldtimers.

Wij zijn gekomen voor de Hanomag uit 1955. Het blijkt een heel bijzonder model. "Het is de Hanomag R35/45, een tractor met een mechanisch aangedreven compressorpomp. Duitsers noemen dat een LA-motor. Dat staat voor 'Luft Aufgeladen'. Het zorgt voor 45 pk in plaats van 35 pk en die extra pk's hadden ze nodig, omdat concurrent Claas een sterke getrokken maaidorser op de markt had gebracht. Dus eigenlijk is de R35/45 uit nood geboren." Peter voegt er trots aan toe dat de tractor, doordat lucht in de motor wordt geblazen, zo schoon is dat zelfs de huidige milieueisen geen probleem zijn.

Tegenwoordig worden voor dit werk combines gebruikt. De Hanomag van Peter doet echter nog ieder jaar trouw dienst. "Toen ik deze trekker van mijn vader kreeg, persten we tachtigduizend hooibalen per jaar. Nu is dat nog maar een fractie. Ik blijf het doen. Lekker met het zonnetje erbij buiten bezig zijn. Nee, ik heb inderdaad geen last van hooikoorts. Haha." Hoewel de Hanomag R35/45 een echt collector's item is – het type werd alleen in 1955 geproduceerd – peinst Peter er niet over om 'm te verkopen. "Verzamelaars hoeven niet te informeren, want ik wil 'm niet kwijt. Er is belangstelling genoeg."

Zoals gezegd: in de schuur staan nog een stuk of twintig oldtimers. Over iedere tractor kan Peter honderduit vertellen. Waar ze vandaan komen (binnen- en buitenland), hoe hij ontbrekende onderdelen heeft opgeduikeld en vooral heel veel technische details. Mocht u geïnteresseerd zijn, bel Peter gerust. Maar een disclaimer is wel op z'n plaats: enige technische bagage is absoluut vereist (het duizelde uw verslaggever).

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden