Kasper Wiendels Nederlands jeugdkampioen op de rekstok.
Kasper Wiendels Nederlands jeugdkampioen op de rekstok. (Foto: Rene Nijhuis)

Van stuiterbal tot turnkampioen

Goud, zilver en brons waren er enkele weken geleden tijdens het bondskampioenschap turnen in de derde divisie voor Kasper Wiendels (14) uit Groessen. Het goud, en daarmee de Nederlandse titel, behaalde hij op het onderdeel rek(stok), zijn favoriete toestel. Hebben we hier te maken met een nieuwe Epke?

Kaspers moeder, Eveline Wiendels, moet lachen. "Vroeger bij het voetballen noemden ze Kasper al regelmatig Epke (naar Olympisch turnkampioen Epke Zonderland, red.). Als jochie van een jaar of zes stond hij meer op z'n kop op het veld dan dat hij aan het voetballen was."

Acht jaar later is Kasper gewoon een leuk, energieke jongen. Een puberende middelbare scholier (Candea), die wat laconiek kan overkomen, maar bij wie van binnen het echte prestatievuur brandt. Eveline: "Natuurlijk is hij trots dat hij Nederlands kampioen is geworden, al laat hij dat naar buiten toe niet zo blijken."

SV Thuve
Het voetballen gaf Kasper Wiendels er al jong aan. Via een vriendje kwam hij terecht bij de Duivense turnvereniging SV Thuve. Na een paar trainingen had hij de smaak te pakken en bij Thuve hadden de trainers snel in de gaten dat ze een talentje in handen hadden. Een ongecompliceerde 'stuiterbal' (volgens moeder Eveline), maar wel een jongen met mogelijkheden.

Na drie jaar stapte Kasper over naar SV Margriet in Didam. Een wat grotere turnvereniging met meer trainingsmogelijkheden. Steeds vaker wist hij zich ook bij wedstrijden te onderscheiden, al viel hij vaak net buiten het podium. Tot enkele weken geleden bij het bondskampioenschap in Alkmaar. Kasper plaatste zich op zaterdag voor drie toestelfinales en sloeg een dag later genadeloos toe: goud op het onderdeel rekstok, zilver op vloer en brons op sprong.

Eveline Wiendels: "Echt supergoed. Ik voelde dat hij wat gespannen was, maar tegelijkertijd ook enorm gefocust. Bij turnen moet je tijdens een oefening in je concentratie zitten en juist daarin is hij de laatste jaren enorm verbeterd. Inderdaad, van stuiterbal tot turnkampioen."

De vraag is natuurlijk: wat nu? Eveline Wiendels is reëel. "Toen Kasper tien jaar was heeft hij eens gezegd dat hij naar de Olympische Spelen wil. De laatste jaren echter hoor ik hem daar niet meer over. Feit is wel dat deze titel voor een nieuwe impuls zorgt. Hij schuift nu door van jeugd naar junior en er komen nieuwe oefeningen. Dat is uitdagend en zo ziet hij dat ook. De andere kant is dat we het hebben over een jongen in de puberteit. We moeten afwachten of hij het leuk blijft vinden en uiteraard is school ook belangrijk. Maar ach, al wordt het nooit meer wat, Kasper heeft voor altijd achter zijn naam staan dat hij ooit Nederlands jeugdkampioen op de rekstok is geweest. Dat is toch leuk."

Meer berichten