Foto: René Nijhuis

Pop-up store 2Switch in Elshofpassage

Op nummer 22 in de Elshofpassage opende vorige week een pop-up store van 2Switch haar deuren. Een proef om te ondervinden of er in Duiven behoefte is aan een vaste 2Switch-kringloopwinkel.

'Een maatschappelijke onderneming die waarde toevoegt aan mens en milieu'. Zo profileert 2Switch zichzelf. Manager Retail Robert Frantzen is graag bereid dat toe te lichten. "Milieu omdat we spullen door ze te hergebruiken een tweede kans geven, en daarmee onze aardkloot sparen. En mensen omdat we een bont palet mannen en vrouwen een kans geven zich verdienstelijk te maken. Vrijwilligers, maar bijvoorbeeld ook mensen die staan ingeschreven bij de regionale sociale dienst. Werken bij ons is voor veel van hen een opstapje naar betaald werk."

De pop-up store in Duiven is de twaalfde winkel van 2Switch in Gelderland en een klein deel van Overijssel en Limburg. In Westervoort aan Het Vergun 17 is ook een winkel. De vestiging is Duiven is klein, het vloeroppervlak bedraagt slechts een kleine 150 vierkante meter. Grote meubels zullen er dan ook niet worden verkocht. Wel kleinere huisraad, naast kleding, boeken en cd's.

Robert Frantzen: "We hebben nog niet zo lang geleden een nieuwe overeenkomst afgesloten met de gemeenten Duiven en Westervoort. Daarin staat onder meer dat wij gaan onderzoeken of een winkel in Duiven haalbaar is. De pop-up store moet je zien in dat kader. Een probeersel. We kunnen de unit voor maximaal zes maanden voor een gering bedrag huren van de gemeente. Als het een succes wordt kijken we verder. Dan gaan we mogelijk op zoek naar een grotere en vaste locatie in Duiven."

Als kringloopwinkel neemt 2Switch spullen in, knapt ze eventueel op en verkoopt ze door. Een innovatieve onderneming die wil bijdragen aan een betere, meer duurzame woon-, leef- en werkomgeving van mensen. Met de kringloopwinkels wordt de levenscyclus van veel herbruikbare goederen verlengd. Daarmee wordt de afvalberg minder groot en zo levert 2Switch, dat dit jaar twintig jaar bestaat, een positieve bijdrage aan onze ecologische voetprint. Het totaal aantal medewerkers is ongeveer 400. Voor het overgrote deel van deze mensen (ongeveer 80 procent) gaat het om een niet-betaalde baan.

Robert Frantzen heeft goede hoop dat de pop-up store in Duiven de komende maanden veel belangstellenden mag verwelkomen. "Voor de opening zijn we al een tijd bezig geweest in de unit in de Elshofpassage en opvallend was dat veel passanten interesse toonden. Ook mensen die spontaan aangaven als vrijwilliger te willen helpen. Al die reacties maken dat wij er veel vertrouwen in hebben dat de winkel een succes wordt."

Overigens kunnen bij de nieuwe winkel in Duiven geen spullen worden afgegeven. Dat kan wel in Westervoort. Op verzoek worden spullen ook bij mensen thuis opgehaald. Bedrijfsleidster van zowel 2Switch Duiven als 2Switch Westervoort is Karin Pos.

Meer berichten