Marlou van Huet in De Pompernikkel, de kaas en delicatessenwinkel aan de Thuvinestraat, waar ze regelmatig werkt.
Marlou van Huet in De Pompernikkel, de kaas en delicatessenwinkel aan de Thuvinestraat, waar ze regelmatig werkt. (Foto: René Nijhuis)

Straatkinderen helpen in Oeganda

Eind augustus begin september vertrekt Marlou van Huet (21) uit Duiven voor minimaal twee maanden naar Oeganda om daar ontwikkelingswerk te doen in het kader van het project Agape Ministries van de Doingoood Foundation. Een avontuur waar ze naar uitziet.

Ze doet de Academische Lerarenopleiding Primair Onderwijs (ALPO) in Nijmegen. Een combinatie van Pedagogische Wetenschappen aan de Radboud Universiteit en de Pabo aan de Hogeschool Arnhem-Nijmegen. Haar bachelor is bijna binnen en voor ze verdergaat met een masterstudie, lijkt het haar leuk een tijdje vrijwilligerswerk te doen.

Marlou van Huet: "Om iets voor anderen te doen en als verrijking voor mezelf. Ik ben gewoon gaan zoeken. Afrika, vooral de cultuur, heeft me altijd heel erg getrokken, ook al ben ik er nog nooit geweest. Ik kwam uit bij Doingoood. Een stichting die projecten sponsort in Afrika. Meer specifiek bij het Agape-project in Oeganda. Doel is straatkinderen van straat te halen, ze naar school te sturen en ze te herenigen met hun familie. Een lang verhaal kort: ik ga twee maanden naar de hoofdstad Kampala om daar op twee locaties te helpen als vrijwilliger. Bij een dagbesteding en bij een tijdelijke opvang waar kinderen ook 's nachts verblijven."

Het project dat wordt gedraaid door locals is volledig afhankelijk van donaties en giften. Daarom koppelt Marlou samen met reisgenoot Willeke ("Een jonge vrouw die ook die kant op gaat, maar die ik verder nauwelijks ken") een geldophaalactie aan haar reis. Het doel was 1000 euro op te halen, maar omdat het goed liep is daar 2500 euro van gemaakt. De teller staat op 1500. Marlou: "Veel kleine bedragen, maar samen maken die een groot bedrag. Wel of niet gaan hangt niet af van het halen van die 2500 euro, maar het zou wel mooi zijn als het lukt."

Uiteraard heeft ze uitgebreid gecheckt of Oeganda veilig is voor een jonge vrouw. Marlou: "Dat schijnt zo te zijn. Het land is politiek stabiel en heeft een prachtige natuur. Ik wil zeker proberen een safari te maken. Ik ben onlangs ook naar de Oeganda-dag in De Ogtent geweest. Heerlijk om daar sfeer te proeven. Mijn enthousiasme is alleen maar groter geworden."

De kans bestaat dat Marlou van Huet langer dan twee maanden in Oeganda blijft. Terug in Nederland wil ze een master Orthopedagogie gaan doen en het blijkt mogelijk, vooruitlopend op die studie, in Oeganda vast data te verzamelen voor een scriptie. Marlou: "Het is heel aantrekkelijk om mijn verblijf iets te verlengen en dat te doen. Probleem is dat ik het financieel niet rond heb. Ik wil het ook niet bekostigen met het geld dat we ophalen voor het project. Dat zou richting de gevers niet fair zijn. Ik zie wel hoe het loopt."

Bijdragen aan het Agape-project kan door geld te doen in de pot die staat op de balie van De Pompernikkel, de kaas en delicatessenwinkel aan de Thuvinestraat 39, waar Marlou van Huet regelmatig werkt. Doneren kan ook via de site www.pifworld.com. Vul bij de zoekfunctie in 'Marlou en Willeke'.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden