Truus Otter en Sandra Rietbergen (rechts) van de Vierdaagse-commissie.
Truus Otter en Sandra Rietbergen (rechts) van de Vierdaagse-commissie. (Foto: René Nijhuis)

Vierdaagse een feestje op De Wiekslag

Basisschool,De Wiekslag in Duiven won dit jaar voor de vierde keer de vierdaagse-trofee, die wordt uitgereikt aan de school waarvan de leerlingen in positieve zin opvallen. Met dank aan twee moeders van leerlingen: Truus Otter en Sandra Rietbergen van de Vierdaagse-commissie.

Helaas voor De Wiekslag organiseerden Truus en Sandra voor de laatste keer het 'vierdaagse-feest'. Hun (jongste) kinderen zitten in groep 8 en verlaten de school. Truus zette zich vijftien jaar in voor de Vierdaagse-commissie (en jarenlang voor de ouderraad), Sandra zes jaar. Er waren cadeautjes en loftuitingen de afgelopen weken en er zijn veel mooie herinneringen. Maar er is ook opluchting bij de dames. Truus: "Het brengt toch veel werk met zich mee en na al die jaren is het wel lekker om het nu los te kunnen laten."

De jaarlijkse Vierdaagse van Duiven is wat op De Wiekslag. Truus en Sandra spreken voortdurend over 'het vierdaagse-feest' in plaats van gewoon over 'de vierdaagse'. Van de ongeveer 125 leerlingen liepen er dit jaar 90 mee. Opvallend: de zoon van Truus niet. Hij had 'geen zin'. Het weerhield zijn moeder en Sandra Rietbergen er niet van er weer een happening van te maken. Met als hoogtepunt de stop bij De Nieuweling op de laatste (vrijdag)avond, waar de lopers van de 5 en 10 kilometer samenkomen. Truus: "Vóór de officiële, gezamenlijke inhuldiging bouwen wij daar altijd ons eigen feestje met medailles en muziek."

De Wiekslag kiest ieder jaar voor een vierdaagse-thema. Dit jaar was dat 'Mexico'. Veel wandelaars waren als Mexicanen verkleed en voor alle verkeersregelaars was er, als dank, een Mexicaans wenspoppetje. Truus Otter: "We hebben ook 'cowboys en indianen' als thema gehad en 'Grieken en Romeinen'. In dat jaar gaven we de regelaars een munt met een afbeelding van Sint-Christoffel, de patroonheilige van reizigers, van iedereen die onderweg is. Zoals ook de deelnemers aan een vierdaagse. Het zijn altijd kleine, maar toepasselijke presentjes."

Net als de meeste ouders koos Truus Otter vijftien jaar geleden, toen haar oudste dochter de basisschoolleeftijd bereikte, bewust voor De Wiekslag. Een kleine, protestants-christelijke school aan de Goudhaanstraat in Duiven. "We hadden een gesprek en het viel ons op dat de directeur alle leerlingen bij naam kende. Het goede gevoel van die avond is altijd gebleven, al is er op iedere school, ook op De Wiekslag, wel eens wat. Positief heb ik altijd gevonden dat de populatie kinderen echt een afspiegeling is van de maatschappij. Er zit van alles op de school. Ook buitenlandse kinderen, Syrische met name."

Nu haar jongste zoon naar het middelbaar onderwijs gaat, legt ze al haar taken neer, net als Sandra Rietbergen. Bang dat het vierdaagse-feestje nooit meer wordt zoals het al jaren is, is ze niet. "Er komen weer andere ouders en die gaan het vast ook weer op een leuke manier invullen. De vierdaagse is een feestje op De Wiekslag en dat zal voorlopig echt wel zo blijven."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden