De 'makers' van de Liemerse Menukaart gefotografeerd tijdens het culinaire festijn Pruuvement van Ondernemend Westervoort en MKB Duiven.
De 'makers' van de Liemerse Menukaart gefotografeerd tijdens het culinaire festijn Pruuvement van Ondernemend Westervoort en MKB Duiven.

Een 100% Liemers menu, kan dat? Ja!

Streekproducten zijn in. Maar kun je er ook een volledig menu van samenstellen en is daar dan belangstelling voor? Edwin en Patricia Tunnissen van Brasserie 'Een Mooie Dag' in Duiven konden beide vragen bevestigend beantwoorden. Dus hebben ze nu een 100% Liemerse Menukaart.

Het beantwoorden van de tweede vraag bleek het makkelijkst, want Edwin en Patricia hebben een 'responspaal' bij de deur. Daarmee kunnen klanten enkele vragen met ja of nee beantwoorden. Op de vraag of ze meer streekproducten willen, antwoordde 80 procent van de 250 deelnemers ja. Daarvan wil 75 procent er ook extra voor betalen. Dat is belangrijk, legt Edwin uit: "Streekproducten zijn duurder. Voor een biefstuk betaal ik bij een landgoed meer dan bij de groothandel. Maar als wij iets minder marge rekenen én de klant iets meer betaalt, kan het uit."

Dan de eerste vraag: is een menu met alleen streekproducten mogelijk? Het was even zoeken, maar het is gelukt. Er staan vijf gerechten op en ook de bier en wijn zijn uit de Liemers afkomstig.

Edwin: "Groente en fruit zijn geen probleem. Als je kijkt wat de Groene Schuur in Groessen allemaal heeft… Ik noem dat altijd een levende snoepjeswinkel. Vlees halen we bij de landgoed De Houberg in Lobith en buffelboerderij Arns in Zevenaar. Verder kopen we in bij zuivelboerderij IJsseloord in Arnhem en bij de Kaastobbe en La Calamita in eigen dorp."

Wat betreft het bier was Edwin snel klaar. Hij stond zelf mede aan de wieg van het Duivense Populusbier. "De wijn was lastiger, maar we hebben een wijngoed in Montferland gevonden. Deze wijn is echt fantastisch. Klanten die ik de wijn liet proeven, vonden 'm super. Ze noemden alle grote wijnlanden en konden niet geloven dat het wijn uit Montferland is."

De grootste uitdaging was om echt álles uit de Liemers te halen. "Zo moesten we de olijfolie voor over de caprese vervangen door een dressing die we wel van streekproducten kunnen maken. En we hebben natuurlijk de ruimste definitie van de Liemers gepakt, dus met Montferland", vertelt Edwin Tunnissen met een glimlach. Maar hoe zit het dan met zuivelboerderij IJsseloord, die is toch Arnhems? "Dat klopt, maar de koeien grazen in Westervoort. Dus waar komt het vlees vandaan? Precies!" Toch is er een ietsiepietse gesmokkeld: "Voor peper en zout en een bindmiddel in ijs bestaan geen streekeigen alternatieven, maar dan heb je het over een paar promille."

Het 100% Liemers Menu staat de hele zomer op de kaart van Een Mooie Dag. "We kijken of klanten er echt iets meer voor willen betalen en natuurlijk zetten we de responspaal weer in."

Op de foto v.l.n.r.: Martine, Arjan en Stan Bisschop van landgoed De Houberg, Anja en Ferdinand Eeuwes, Martijn van Asperen chefkok van brasserie Een Mooie Dag, Patricia Dhondt, Edwin Tunnissen, Nancy Storm-Hugen kok van Brasserie Een Mooie Dag en Marco Philipsen van Populus bier.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden