De monitoring van de patiënt gebeurt met de Philips Biosensor. Dit is een high-tech sensor in de vorm van een grote pleister.
De monitoring van de patiënt gebeurt met de Philips Biosensor. Dit is een high-tech sensor in de vorm van een grote pleister.

Start onderzoek naar thuismonitoring

Vitalys is onlangs in samenwerking met het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem en Philips de pilot 'Bariatrie@Home' begonnen om te onderzoeken of de patiënt in de toekomst veilig op afstand te monitoren is. Met een goed en veilig monitoringssysteem kan de patiënt mogelijk eerder naar de eigen thuisomgeving met een positieve bijdrage aan het herstel.

Vitalys, kliniek tegen overgewicht, opereert jaarlijks meer dan 1.250 mensen die door hun overgewicht in aanmerking komen voor een maagverkleinende operatie. De operaties vinden plaats in topklinisch ziekenhuis Rijnstate waar de patiënten na de operatie ook in ieder geval één nacht blijven.

De monitoring van de patiënt gebeurt met de Philips Biosensor. Dit is een high-tech sensor in de vorm van een grote pleister. Deze sensor wordt bij de patiënt op de linkerborst geplakt, is wirelessen met continu verschillende lichaamsfuncties.

Virtueel zorgcentrum
De metingen van de sensor worden direct doorgestuurd naar een virtueel zorgcentrum in het ziekenhuis. Hier worden de metingen automatisch geanalyseerd door een software systeem van Philips. Door de software naar de combinatie van gegevens te kijken in plaats van losse gegevens te analyseren, kan men veel meer te weten komen over de gezondheid van de patiënt.

De gegevens komen uiteindelijk terecht bij een verpleegkundige die alle thuispatiënten in de gaten houdt via een dashboard. Als de metingen afwijken dan krijgt verpleegkundig personeel in het ziekenhuis direct een notificatie op hun smartphone. De verpleegkundige die op dat moment de thuispatiënten in de gaten houdt, neemt contact op met de patiënt of huisgenoot. Als het nodig is stuurt ze direct een zorgverlener naar de patiënt toe.

Bijdragen aan herstel
Thuismonitoring is voordelig voor zowel de patiënt als het ziekenhuis. De patiënt kan eerder naar huis, naar zijn vertrouwde omgeving. De verwachting is dat dit bijdraagt aan het herstel. Ook kan thuismonitoring het gevoel van veiligheid vergroten.

De stap om de dag na de operatie naar huis te gaan wordt door veel patiënten best als groot ervaren. Van continu in de gaten gehouden worden in het ziekenhuis naar 'niets' thuis. Dit maakt patiënten wel eens onzeker 'Gaat dat wel goed? En wat moet ik doen als ik me niet lekker voel?' zijn vragen die regelmatig gesteld worden. Door thuismonitoring kan er 2 tot 3 dagen na thuiskomst nog contact gehouden worden met de patiënt. Aan de andere kant geeft thuismonitoring Rijnstate meer ruimte om patiënten te verzorgen voor wie de aanwezigheid van directe medische zorg echt noodzakelijk is.

Voorop in zorg
Veiligheid en patiëntvriendelijkheid staan voorop. De pilot Bariatrie@Home, waarin thuismonitoring met behulp van de Philips biosensor wordt onderzocht, is opgeknipt in fases. Elke fase wordt door middel van een wetenschappelijk onderzoek, in samenwerking met Universiteit Twente, getest op veiligheid en patiëntvriendelijkheid.

Een fase wordt niet eerder afgesloten tot zeker is dat alles werkt. Uiteindelijk moet de pilot uitwijzen of patiënten straks met behulp van de Biosensor ook eerder naar huis kunnen.

Meer berichten