Vlnr: fysiotherapeut Andries Haan, cesartherapeut Bianca Happel, huisarts Frans Jongen, cesartherapeut Tjouke Ebbers en apotheker Joska Jacso.
Vlnr: fysiotherapeut Andries Haan, cesartherapeut Bianca Happel, huisarts Frans Jongen, cesartherapeut Tjouke Ebbers en apotheker Joska Jacso.

25 jaar zelfstandig, maar toch ook samen

Gezondheidscentra rijzen als paddenstoelen uit de grond. Minder dan twee jaar geleden bijvoorbeeld werd 't Reinhart aan de Spoorallee in Duiven geopend. Een ander centrum in het dorp bestaat dit jaar al 25 jaar: Gezondheidscentrum Eltensehof aan de Eltensestraat.

'Of ik met de kennis en wijsheid van vandaag destijds voor dezelfde opzet van het centrum zou hebben gekozen?' Huisarts Frans Jongen herhaalt de vraag langzaam om zichzelf de tijd te geven over het antwoord na te denken. Dan klinkt hij beslist: "Ja, dit is nog steeds een goede vorm. We zijn allemaal zelfstandig, maar werken wel samen. Met de toevoeging dat we niet gedwongen zijn samen te werken. Als ik bijvoorbeeld een patiënt naar een andere fysiotherapeut wil verwijzen dan naar de therapeut hier in het centrum, kan ik dat zonder gewetensbezwaren doen."

Frans Jongen (61) stond ruim 25 jaar geleden aan de basis van Gezondheidscentrum Eltensehof. Hij ging voor in het overleg met andere zorgverleners en de gemeente. De ruimte onder het huidige seniorencomplex op het Eilandplein was enige tijd in beeld, maar de zorgverleners hadden een voorkeur voor het ontwikkelen van een centrum in eigen beheer. Dat kon aan de Eltensestraat net over het spoor tegenover het huidige sportcentrum Triominos. Frans Jongen: "Alle disciplines hebben zelf geïnvesteerd. Er zijn ook geen binnendoor-verbindingen in onze panden. Maar we zitten wel met z'n vieren bij elkaar."

'We', dat zijn tegenwoordig BENU Apotheek De Linde op huisnummer 1, Maatschap Oefentherapie Cesar en Kinderoefentherapie op nummer 3, Huisartsenpraktijk Eikelaar en Jongen op 5-7 en Fysiotherapie Duiven op nummer 9. Uiteraard zijn veel namen van gezondheidswerkers in de loop der jaren gewisseld. De samen-gedachte echter is gebleven. Frans Jongen: "Ik ben heel blij dat ik kan vaststellen dat dat zo is. In 25 jaar kan veel veranderen en er is ook veel veranderd. Maar de overtuiging dat het goed is voor iedereen, ook voor de patiënten, om bij elkaar te gaan zitten, is alleen maar sterker geworden. Het is niet zo vreemd dat het aantal gezondheidscentra in een kwart eeuw tijd enorm is toegenomen."

Frans Jongen komt zelf uit Limburg. Hij begon in 1990 als huisarts in Duiven en woont in Groessen. In bijna dertig jaar heeft hij de volksaard aardig leren kennen. "De mensen hier zijn over het algemeen vriendelijk, coöperatief, gemoedelijk en soms wat terughoudend. Dat past bij mij. Het is een prettige regio om te werken en te wonen."

Het feestje ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van Gezondheidscentrum Eltensehof werd gevierd op 16 juni. Alle eerstelijns-gezondheidswerkers in Duiven waren uitgenodigd en veel van hen waren ook aanwezig. Dat stemt Frans Jongen tevreden. "De onderlinge relatie is goed."

De jubilerende bedrijven gaven zichzelf een cadeau in de vorm van een geschilderde krokodil op een verhoging op het parkeerpleintje voor het centrum.

Meer berichten