René de Kramer: "We doen gewoon mee voor de leuk. Of we winnen of niet, Loo is toch het mooiste dorp."
René de Kramer: "We doen gewoon mee voor de leuk. Of we winnen of niet, Loo is toch het mooiste dorp."

'Het moet een dorpsfeest worden'

Zomer in Gelderland, het populaire programma van Omroep Gelderland, wordt dit jaar voor de tiende keer gehouden. Tot de twintig dorpen en buurtschappen die deelnemen, behoort ook Loo. Op woensdag 28 augustus zijn ze aan de beurt. Maandag is de eerste uitzending. Elden bijt dan het spits af.

Zomer in Gelderland, is dat niet die competitie waar Groessen in 2015 aan deelnam? Inderdaad. Het jaarlijkse spektakel van Omroep Gelderland, waarvan zowel op radio als televisie verslag wordt gedaan. Sterker nog, Groessen wón in 2015 en werd uitgeroepen tot 'Mooiste plaats van Gelderland'.

De deelname dit jaar van Loo staat los van die van Groessen vier jaar geleden. Inwoners van Loo werden simpelweg benaderd door Omroep Gelderland. Vervolgens stak een aantal mensen van verschillende verenigingen en organisaties de koppen bij elkaar en werd besloten ervoor te gaan. René de Kramer is teamcaptain. Niet zo vreemd, want De Kramer is een bezige bij, die in Loo 'overal' in zit en 'iedereen' kent. René: "Het idee om mee te doen werd breed gedragen, daarom hebben we 'ja' gezegd. Inmiddels hebben we een team gevormd van tien inwoners van verschillende leeftijden, met daar omheen een groep mensen die in allerlei opzichten ondersteunend is. We gaan er iets moois van maken op 28 augustus."

Zomer in Gelderland, gepresenteerd door Angelique Krüger, trekt dit jaar van 5 t/m 30 augustus door de provincie. Overal probeert een team een opdracht die 's morgens door een radioverslaggever wordt gegeven, zo goed mogelijk uit te voeren. De activiteiten worden de hele dag op radio en internet gevolgd, en van 18.20 tot 19.00 uur ook op TV Gelderland. Het spektakel in Loo speelt zich helemaal af op het plein bij het schuttersgebouw. Aan Zomer in Gelderland zijn ook acties voor goede doelen gekoppeld. In Loo gaat het geld dat wordt binnen geharkt naar de 'Vrienden van de Bernadetteschool'. Er wordt een speeltuin van gerealiseerd op het schoolplein. René de Kramer: "Ik merk nu al dat het leeft. Veel mensen willen meehelpen. Het moet echt een dorpsfeest worden. We hopen dat het in de loop van de dag steeds drukker wordt op het plein. Dan gaan we er zeker in slagen de sfeer van het dorp Loo over te brengen op luisteraars en kijkers. Na zeven uur gaan we nog even door met een 'Kleintje Loo Kermis', met muziek van DJ Robin."

Dat René de Kramer zich zo inzet voor Loo en nu ook voor Zomer in Gelderland in Loo, heeft alles te maken met het feit dat hij zich er prettig voelt. "Ik ben hier geboren en opgegroeid. Later heb ik met mijn vrouw tien jaar in Brabant gewoond, maar we zijn blij dat we terug zijn. Loo is een hechte gemeenschap. Mensen kennen elkaar en samen proberen we ook nieuwkomers bij het verenigingsleven te betrekken."

Voelt Loo wellicht de druk van het 'moeten winnen', omdat buurdorp Groessen dat in 2015 presteerde? René de Kramer: "Ben je gek. We doen gewoon mee voor de leuk. Of we winnen of niet, Loo is toch het mooiste dorp."

Meer berichten