Marcel de Bont met portretten van zijn ouders.
Marcel de Bont met portretten van zijn ouders.

Gratis fotoshoot voor 70-plussers

Het mooiste is er wel af als je 70 bent, maar uiteindelijk is natuurlijk iedereen mooi voor zijn of haar leeftijd. Dat is het vertrekpunt van het fotoproject Zenna. Marcel de Bont uit Duiven behoort tot de fotografen die bij dit project zijn aangesloten. 70-plussers uit Duiven, Groessen, Loo en Westervoort zet hij gratis op de foto.

Zijn contract bij zijn laatste werkgever is niet verlengd. Marcel de Bont (51) is even 'in between jobs', zoals dat op Facebook heet. Een uitgelezen mogelijkheid om wat meer tijd te maken voor zijn hobby fotografie. Een hobby waar hij zo zijn werk van zou kunnen maken, want Marcel is meer dan een enthousiaste amateurfotograaf. Zo won hij met een foto van een wedstrijd van hockeyvereniging Westerduiven vorig jaar de prijs 'Mooiste Duivense sportfoto' bij de lokale sportverkiezing.

Portfolio
"Ik heb een aardig portfolio", zegt Marcel de Bont. "Fotografie heb ik altijd al een beetje naast mijn werk gedaan. Het is echt iets waar ik plezier aan beleef. Ongeacht of het gaat om portretfotografie of bijvoorbeeld een bedrijfsreportage. Iets moois afleveren waar je opdrachtgever blij mee is, dat is iedere keer de uitdaging."

Bij toeval liep hij tegen Zenna aan. Een project dat is opgezet door fotografe Zenna Aydin uit Deventer. Fotografen die zijn aangesloten zetten senioren vanaf 70 jaar op de foto. Het idee erachter is dat niet alleen de foto, maar ook de 'shoot' eromheen een soort cadeautje is voor de oudere. Gemiddeld wordt er een uur voor uitgetrokken. Eén foto mag de 70-plusser (oudere echtparen kan ook) zelf uitkiezen. Voor eventueel meerdere foto's moet wel een vergoeding worden betaald.

Marcel de Bont: "Veel mensen hebben foto's van zichzelf toen ze jong, mooi en krachtig waren. Maar waarom geen foto van als je wat ouder bent? Een rimpel meer of minder maakt dan niets uit. Ik denk dat iedereen, ongeacht zijn of haar leeftijd, blij is met een mooie foto van zichzelf.. Ik merk dat ook nu ik een paar shoots heb gedaan. Het is heel dankbaar werk."

Veteraan
Marcel geeft het voorbeeld van een veteraan van 80 jaar die hij recent op de foto zette. "Hij had zijn militaire uniform uit de mottenballen gehaald, waarna ik hem in vol ornaat heb gefotografeerd. Die man stond te glimmen. De foto is uiteindelijk ook geselecteerd voor een fotobeurs."

Marcel de Bont zelf drukt portretfoto's het liefst af in zwart-wit, maar als de mensen die hij voor de lens heeft liever een kleurenafdruk willen kan dat ook.

Kijk voor meer informatie en aanmelden op de site van Marcel de Bont: www.mdebont.nl. De mogelijkheid bestaat om iemand anders op te geven.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden