Marja van Dijk maakte via een bedrijvencompetitie voor het eerst kennis met bowlen. Tegenwoordig beschikt ze over haar eigen materiaal.
Marja van Dijk maakte via een bedrijvencompetitie voor het eerst kennis met bowlen. Tegenwoordig beschikt ze over haar eigen materiaal.

Marja van Dijk naar WK bowlen 50+

Weinig zo leuk als mensen laten praten over hun 'uit de hand gelopen hobby'. Dit keer Marja van Dijk-Uittenbogaard. Een 58-jarige die acht jaar geleden voor de lol ging bowlen. Van 2 tot 10 september doet ze mee aan het wereldkampioenschap voor senioren (50+) in Las Vegas.

Na een gesprekje met Marja van Dijk schaar je bowlen nooit meer onder de noemer 'verjaardagsspelen'. Wat Marja ervoor doet om straks optimaal te presteren tijdens het WK, laat zich vergelijken met het beoefenen van semi-profsport. Vier keer in de week trainen is wel het minste. Niet alleen op de bowlingbaan, ze bezoekt ook regelmatig de sportschool en via de bond komt er zelfs mentale training aan te pas.

Marja: "Het is begonnen toen de kinderen wat ouder werden en ik naast mijn werk als operatie-assistente bij Rijnstate iets voor mezelf wilde doen. Dat ik ooit naar een WK zou gaan had ik destijds ook zelf niet kunnen bedenken."

Maar het is dus wel zo. Toen ze met een team van Rijnstate aan een bedrijvencompetitie deelnam, bleek dat ze een aardige bal kon gooien. Voor ze het wist was Marja van Dijk lid van Bowlingvereniging Arnhem en werd bowlen meer dan een spelletje. Marja: "Ik ben altijd sportief geweest. In mijn jeugd ben ik als turnster nog eens regiokampioen geworden en ik heb gevolleybald en gesoftbald. Ik ben ook wel competitief. Er is niks mis met willen winnen."

Enfin, bij Bowlingvereniging Arnhem won ze steeds vaker en ze ging de sport ook steeds leuker vinden. Inmiddels speelt ze alleen nog maar met eigen ballen (ze heeft er negen!) en weet ze alles van oliepatronen. Voor de leek: de wijze waarop olie op de baan wordt aangebracht, is zeer van invloed op het spel.

Marja: "Je kunt het vergelijken met de bandenkeuze van Max Verstappen. Als het regent kiest hij voor een andere band. Bij ons bepaalt het oliepatroon met welke bal we spelen."

Het Nederlands team dat op 27 augustus naar Las Vegas vertrekt, bestaat uit vier dames, vier heren en twee begeleiders. Er is een teamcompetitie, een duo-toernooi en een individueel toernooi. Alle resultaten worden bij elkaar opgeteld, waarna de beste 25 deelnemers naar de Mastersfinale gaan.

Marja over de verwachtingen. "Heel veel plezier beleven en ervan genieten, dat zien we als het belangrijkste. Heel misschien zit er een verrassing in. Ik sluit dat niet uit, al is de praktijk dat we tegen professionals spelen. Aan het WK doen mannen en vrouwen mee die miljoenen verdienen met bowlen, terwijl wij hobbyisten zijn die alles uit eigen zak betalen. Tot en met de baanhuur aan toe."

En dan is ze weer weg. Naar de sportschool dit keer. "Core-stability, rompstabiliteit, is voor bowlers heel belangrijk. In de sportschool kun je dat goed trainen door verschillende oefeningen te doen."

Meer informatie op de site www.2019wsrc.worldbowling.org. Daarop zijn tijdens het toernooi (van 2-10 september) via een livestream ook de wedstrijden te zien.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden