Arjen Hiemstra voor de Werenfriedkerk aan de Dorpstraat: "Na zoveel jaren is het goed om eens ergens anders te kijken."
Arjen Hiemstra voor de Werenfriedkerk aan de Dorpstraat: "Na zoveel jaren is het goed om eens ergens anders te kijken."

Dominee Arjen Hiemstra vertrekt

Eind september vertrekt dominee Arjen Hiemstra (1962) bij de Protestantse Gemeente Westervoort. Na tien jaar gaat hij zijn heil zoeken bij de gemeente in Arnhem-Noord. In de aanloop naar zijn afscheid legden wij hem enkele vragen voor.

Waarom weg uit Westervoort?
Arjen Hiemstra: "Ik ga helemaal niet weg, we blijven in Westervoort wonen. Mijn werkomgeving wordt wel een andere. Ja, waarom Arnhem? Het bekende verhaal van een nieuwe uitdaging. Na zoveel jaren is het goed om eens ergens anders te kijken. Er ligt daar een mooie klus op mij te wachten."

Wat houdt die klus in?
"De Protestantse Gemeente Arnhem staat voor een ingrijpende reorganisatie. Twee van de drie kerken in Arnhem-Noord sluiten en drie wijkgemeenten moeten opgaan in één gemeente. Dat proces ga ik begeleiden."

Het is niet vanuit luxe dat dit noodzakelijk is?
"Dat weten we allemaal. De kerk van vroeger, de kerk die centraal stond in de samenleving, die kennen we niet meer. Dat neemt niet weg dat het een mooie taak is weer een goed functionerende kerkgemeenschap tot stand te brengen."

In de Liemers alleen al gaan ook negen van de dertien katholieke kerken dicht. Daar tegenover staat het succes van een geloofsgemeenschap als KerkvoorNu in Duiven. Hoe verklaart u dat?
"Dat is een lastige. Ik ken KerkvoorNu niet goed genoeg om daar veel over te kunnen zeggen. Wat ik weet is dat ze op een eigentijdse manier met het geloof bezig zijn en dat dat mensen aanspreekt. Het verschil met de protestantse en de katholieke kerk is dat wij veel meenemen vanuit het verleden. Dat kun je niet zomaar loslaten. Ook wij proberen te veranderen, maar wel met inachtneming van dat verleden."

Wat laat u achter?
"Onmiskenbaar is de Westervoortse gemeente kleiner dan toen ik hier begon. Het positieve is wel dat nog steeds een heleboel mensen zijn betrokken, ook al komen ze niet iedere zondag naar de kerk. Ik laat ook een kerk achter die oog heeft voor de lokale samenleving en daar een bijdrage aan levert. Dat is een bewuste keuze en het lukt gelukkig steeds beter die keuze in te vullen. We zijn nu veel meer naar buiten gericht dan vroeger."

U begint aan uw laatste klus?
"Dat weet je vooraf nooit, al ben ik wel iemand van de lange adem. Ik kom uit Friesland. Vroeger, in het leven met mijn ouders, draaide alles om de kerk. Na een studie theologie in Groningen ben ik begonnen in Vollenhove in Overijssel. Daarna de gemeente Wamel en Dreumel, de afgelopen tien jaar Westervoort en binnenkort dus Arnhem. Ik blijf de kerk een mooie plek vinden voor mensen die inspiratie zoeken en ervan overtuigd zijn dat er meer is tussen hemel en aarde. Maar verdieping zoeken kan ook op andere manieren. Daar reiken we als geloofsgemeenschap mogelijkheden voor aan."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden