Voorzitter Karin Wanink van Handbal Vereniging Duiven en haar beoogde opvolger Emile Hartskeerl.
Voorzitter Karin Wanink van Handbal Vereniging Duiven en haar beoogde opvolger Emile Hartskeerl.

Veertig jaar handbal in Duiven

In goede gezondheid viert Handbal Vereniging Duiven deze maand haar 40-jarig bestaan. Bij Duiven gaan, zoals omschreven in de doelstelling van de club, plezier, gezelligheid, saamhorigheid en prestatie hand in hand.

Natuurlijk is er een jubileumfeest. Op zaterdagavond 17 augustus in de kantine van sporthal Triominos. Voorafgaand aan het feest zijn er die dag clinics voor alle jeugdleden van oud-international en huidig handbaltoptrainer Peter Portengen. Na de clinics en voorafgaand aan het feest is er om 19.00 uur een wedstrijd tussen de mannen van de twee Nederlandse topteams The Dome/Houten en OCI Lions. Als toetje volgt op donderdag 22 augustus (19.00 uur) nog een wedstrijd tussen twee vrouwentopteams: Borussia Dortmund en Otto Work Force/VOC. Het Nederlands getinte Dortmund, uitkomend in de eerste Bundesliga, tegen regerend kampioen VOC uit Amsterdam.

Een programma dat er niet om liegt en waar voorzitter Karin Wanink van HV Duiven terecht trots op is. Karin: "Hoe je die wedstrijden geregeld krijgt? Allemaal via-via. Waarbij we het geluk hebben dat we in de voorbereiding zitten op het nieuwe seizoen. Voor beide wedstrijden geldt dat het een mooie krachtmeting is voor de teams en vanwege ons jubileum komen ze er graag voor naar Duiven."

HV Duiven telt een redelijk stabiel aantal leden, dat schommelt rond de 200. Dat ligt in lijn met de cijfers die het Nederlands Handbal Verbond overlegt. Ook landelijk blijft het aantal handballers op peil, dit in tegenstelling tot de dalende trend bij sportclubs in het algemeen. Van positieve invloed zijn ongetwijfeld de successen van het Nederlands damesteam.

met aansprekende speelsters als Estavana Polman (een Arnhemse) en Tess Wester. Recent deden ook de mannen een duit in het zakje met kwalificatie voor het EK in januari in Zweden. Het is voor het eerst dat Oranje zich voor dit toernooi heeft geplaatst.

Te midden van dit 'handbalgeweld' neemt HV Duiven een gewaardeerde plaats is. Het eerste mannenteam heeft zich gehandhaafd in de Hoofdklasse en het eerste vrouwenteam komt komend seizoen opnieuw uit in de tweede klasse. Karin Wanink: "Recreatief handballen in een gezellige sfeer komt op de eerste plaats, maar uiteraard willen we met onze eerste teams zo hoog mogelijk spelen. Ons voordeel is dat we, naast veel vrijwilligers, mensen hebben met echte handbal know how."

Zelf loopt ze inmiddels al dertien jaar bij de club rond. In het kielzog van haar zoon die ging handballen en later ook haar dochter. Beiden spelen nu in de eerste teams. Karin Wanink zelf was eerst tien jaar secretaris en nu alweer drie jaar voorzitter. Tijdens de ledenvergadering in november treedt ze af. Het bestuur draagt Emile Hartskeerl voor als opvolger. Karin: "Het is tijd voor nieuw bloed en daarom zijn we blij dat Emile erin wil stappen. Zelf blijf ik betrokken bij de club, al weet ik nog niet in welke rol."

Meer berichten