V.l.n.r.: Henk Peelen, Maria Peelen, Annelien Poodt-Peelen, Jan Peelen en Piet Peelen.
V.l.n.r.: Henk Peelen, Maria Peelen, Annelien Poodt-Peelen, Jan Peelen en Piet Peelen.

Broers en zussen Peelen exposeren

Het Liemers Museum in Zevenaar heeft deze zomer een wisselende expositie. Sinds vorige week hangen er ook werken van vijf broers en zussen van de familie Peelen. Veel wat oudere Westervoorters herinneren zich de familie ongetwijfeld van de voormalige boerderij aan de Schans.

Het boerenbedrijf is al lang niet meer. Door de groeikerntaak van Westervoort moest het boerenland plaats maken voor nieuwbouwwijken. De acht kinderen Peelen (zes jongens, twee meisjes) verhuisden naar elders in het land. De enige die nog in de buurt woont is Annelien, in Herwen. Zij was het ook die het berichtje las, waarin het museum mensen uit de regio opriep hun kunst deze zomerperiode ten toon te stellen.

"We kregen allemaal een appje van Annelien", vertelt Maria, met haar 65 jaar de jongste van het stel. "Ze schreef over de tentoonstelling en zei dat ze dit hét moment vond om samen te exposeren. Op verjaardagen hadden we het daar al vaak over gehad. Een lang verhaal kort: Annelien heeft ons aangemeld en we mochten meedoen. We vinden het allemaal ontzettend leuk."

Een kleine toelichting maakt meer duidelijk. Door de jaren heen bleken de boerenzonen en -dochters Peelen allemaal wel iets kunstzinnigs te hebben. Twee gingen tekenen en schilderen (Jan en Maria), de ander ging werken met brons (Piet), weer een ander met stoffen (Annelien) en nummer vijf assembleert verschillende materialen tot kunstwerken (Henk). Blijven er drie over die niet vertegenwoordigd zijn bij de zomerexpositie. Maria: "Theo is geestelijk gehandicapt en Jos en Gijs hebben in Steenbergen in Brabant het boerenbedrijf van onze ouders voortgezet. Op hun eigen manier zijn ze ook creatief. In het ondernemen."

Het is volgens Maria heel duidelijk van wie de Peelens het creatieve hebben. Maria: "Van onze moeder. Een heel bijzondere vrouw. Op de boerderij met een groot gezin was er weinig gelegenheid voor kunstzinnige uitingen, maar het zat wel in haar. Bij de meeste van ons is het ook pas op latere leeftijd tot uiting gekomen. Zelf heb ik zeven jaar geleden een opleiding gevolgd aan de kunstacademie van Arendonk in België. Ik woon in Oss in Brabant, die reisafstand was te overzien."

De zomerexpositie in het Liemers Museum is toe aan de negende week. De deelnemende kunstenaars zijn vrijwel allemaal afkomstig uit de Liemers. Naast de werken van de broers en zussen Peelen zijn deze en volgende week te zien: luchtlandschappen van Gien Vreeken, aquarellen van Toine Claassen, abstract werk van Arjan Janson, houtsculpturen van Jan van de Boom, kunstwerken van blik en hout van Sil Renjaan, borduurwerk van Reiny Esenbrink en verder werken van Mark van Maanen, Piet Elshof, Wilma Minkman, Dolf Oosterhof en Barbara Nooijen. Het Liemers Museum is gelegen aan Kerkstraat 16 in Zevenaar en geopend van dinsdag t/m zondag van 14.00 tot 17.00 uur. Entree vanaf 18 jaar: 4 euro. Met een museumjaarkaart is de toegang gratis.

Meer berichten