De Remigiuskerk in Duiven ontspringt voorlopig de sluitingsdans die het bestuur van de Willibrordusparochie heeft aangekondigd.
De Remigiuskerk in Duiven ontspringt voorlopig de sluitingsdans die het bestuur van de Willibrordusparochie heeft aangekondigd.

Teleurgesteld in parochiebestuur

De Remigiuskerk in Duiven ontspringt voorlopig de sluitingsdans die het bestuur van de Willibrordusparochie heeft aangekondigd. Toch is voorzitter Ben Tekampe van de locatieraad van de kerk somber gestemd. Hij verwacht dat ook de Remigiuskerk op termijn wordt gesloten en afgestoten.

"Hier word ik niet blij van." Het is een fors understatement dat uit de mond van Ben Tekampe kan worden opgetekend. Natuurlijk, dat de Remigiuskerk de eerste sluitingsronde heeft overleefd, geeft hoop. Maar de Duivense locatievoorzitter snapt maar al te goed dat het vrijwel zeker uitstel is van executie. Het stemt hem verdrietig, temeer daar hij mogelijkheden zag voor 'zijn' kerk om te overleven.

Ben Tekampe: "Mijn stelling is dat het parochiebestuur de aanstaande sluiting zelf in de hand heeft gewerkt door vorig jaar de wekelijkse zondagsdienst in de Remigiuskerk af te schaffen. Er is nu nog maar om de week een dienst. Eén keer in de vier weken een eucharistieviering en één keer in de vier weken een woord- en communieviering. Daarmee is het ritme van iedere zondag een dienst doorbroken en dat zie je terug in het aantal bezoekers. We hadden er iedere zondag tussen de 125 en 150. Die aantallen halen we niet meer."

Terwijl de oplossing volgens Ben Tekampe voor het oprapen ligt. "Met Adri van Zundert en Maarten Smits hebben we pastoraal werkers die de woord- en communievieringen graag wekelijks invullen. Maar dat mag niet van het parochiebestuur. Daarmee hebben ze de terugloop in bezoek in de hand gewerkt. Het is heel duidelijk dat ze bewust aansturen op nog maar één kerk in de Liemers. Die in Zevenaar. Maar zoals mensen uit Groessen en Loo niet naar de kerk in Duiven gaan, zo gaan inwoners van Duiven niet naar de kerk in Zevenaar."

De locatieraad van de Remigius heeft zich voorgenomen er het beste van te maken zolang de kerk nog open is. Zo mogelijk worden er ook niet-religieuze activiteiten gehouden. Hoe dan ook hoopt Ben Tekampe dat de kerk als gebouw voor Duiven behouden blijft. "De Remigiuskerk is toch een baken in het dorp. Het is ook een heel oude kerk. Het oudste deel dateert van rond het jaar 1000. De kerk symboliseert geschiedenis, maar wat blijft daarvan over als je de basisfunctie weghaalt? Ik kan je het antwoord niet geven."

De man achter alle maatregelen is volgens Ben Tekampe aartsbisschop Wim Eijk. De hoogste rooms-katholieke geestelijke in Nederland, sprak een jaar geleden al de verwachting uit dat over tien jaar in het bisdom Utrecht nog hooguit vijftien kerken in gebruik zijn. Ben Tekampe denkt er het zijne van. "Naast geestelijke is Eijk ook econoom. Hij wil zwarte cijfers zien. Daarbij kijkt hij alleen naar de exploitaties en natuurlijk klopt het dat de inkomsten uit collectes en uit de Actie Kerkbalans teruglopen. Er zijn echter ook inkomsten uit bezit en beleggingen. Zou hij die meerekenen, dan zag het financiële plaatje er anders uit en zouden er meer mogelijkheden zijn kerken open te houden."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden