Het kleine Loo presenteerde zich geweldig in het radio- en tv-programma van Omroep Gelderland met Angelique Krüger (r).
Het kleine Loo presenteerde zich geweldig in het radio- en tv-programma van Omroep Gelderland met Angelique Krüger (r). (Foto: René Nijhuis)

Feest van de saamhorigheid in Loo

Een prachtige dag met heel veel mensen op het plein bij het schuttersgebouw. Het kleine Loo presenteerde zich geweldig in het populaire radio- en tv-programma 'Zomer in Gelderland' van Omroep Gelderland.

In het klassement 'Mooiste plaats van Gelderland' moest Loo uiteindelijk alleen Appel-Driedorp (buurtschappen van Nijkerk) voor laten gaan, maar dat drukte de pret nauwelijks. "Natuurlijk hoop je stilletje dat je het wordt", zegt teamcaptain René de Kramer, "maar dat we het net niet zijn geworden doet geen afbreuk aan het succes van onze deelname. We hebben het gewoon heel goed gedaan en iedereen heeft ervan genoten. Voor ons blijft Loo toch het leukste dorp van Gelderland, misschien wel van heel Nederland."

Het was bijzonder om te zien. Een dorp met iets meer dan duizend inwoners dat ruim 1500 mensen op de been krijgt voor een feestje. Het tekent de enorme saamhorigheid. René de Kramer: "Heel het dorp was uitgelopen en dan nog mensen van buitenaf. Veel uit Groessen, maar ook uit Duiven en andere dorpen in de Liemers. De saamhorigheid in Loo is altijd groot geweest, maar dit festijn heeft daar nog weer eens een boost aan gegeven. Veel mensen hebben weer andere mensen leren kennen. Dat is mooi om te zien. Hier staat een trotse teamcaptain."

De dag (woensdag 28 augustus) begon voor het team van Loo al om acht uur met een gezamenlijk ontbijt bij Zaal Berentsen. Een uur later sloot de achterban aan en tegen halftien kreeg René de Kramer in de radio-uitzending van Omroep Gelderland de opdracht te horen. De Havezathe Loowaard, algemeen gezien als een van de mooiste plekjes van Loo, moest worden nagebouwd, plus nog wat aanvullende opdrachten. De klusteams gingen aan de slag en de hele dag door werd er getimmerd, geverfd en genaaid.

Het resultaat konden de televisiekijkers zien aan het begin van de avond. Het werd een halfuur durende reclamespot voor Loo. Met een parade waaraan alle kinderen van de Bernadetteschool deelnamen, met vendeliers op een dak, met heel veel vrolijke Zwitserse vlaggetjes (vanwege Schutterij Willem Tell), met de bewoners van de echte havezathe (Theet en Evelien van Aalst) die vertelden over hun 'huis', met Frank en Ellen Wilting van het gelijknamige tuindersbedrijf die de gemeenschapszin in het dorp prezen, met een weegopdracht die behoorlijk goed werd uitgevoerd, met een gaaf optreden van DJ Robin en zangeres Marlou en vooral met heel veel enthousiasme. De presentatoren Angelique Krüger en Alberto Radstake hadden het ook overduidelijk naar hun zin in Loo.

Toen de tv-kijkers verder zapten en veel bezoekers huiswaarts keerden, ging het in Loo nog even door met de afterparty 'Kleintje Loo Kermis'. Later op de avond viel er even een buitje, maar Zaal Berentsen was gelukkig vlakbij. René de Kramer: "We hebben een topprestatie geleverd."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden