De initiatiefnemers (vlnr) Marian Dijkstra, Marjan Stroosnijder en Magda Bruens. Dinie Wieleman ontbreekt.
De initiatiefnemers (vlnr) Marian Dijkstra, Marjan Stroosnijder en Magda Bruens. Dinie Wieleman ontbreekt. (Foto: René Nijhuis)

'Iets samen doen is veel gezelliger'

Eenzaamheid is in deze tijd een groot probleem. Dat onderkent ook de Duivense buurtvereniging De Woerd. Met een maandelijkse bijeenkomst voor mensen die eenzaam zijn (jong en oud!) wordt geprobeerd daar iets aan te doen.

Twee bijeenkomsten zijn er nu geweest, in juli en augustus, en de opkomst viel zeker niet tegen. De eerste keer waren er twintig mensen, de tweede keer achttien. De initiatiefnemers willen niet te hard van stapel lopen, maar kondigen al wel aan dat uitbreiding van de bijeenkomsten tot de mogelijkheden behoort. "Er is ruimte voor meer mensen en als er behoefte aan blijkt te zijn kunnen we uitbreiden naar twee bijeenkomsten in de maand."

Die initiatiefnemers zijn Marjan Stroosnijder, Marian Dijkstra, Magda Bruens en Dinie Wieleman. Alle vier zijn ze lid van buurtvereniging De Woerd en alle vier vonden ze het hoog tijd worden iets aan de om zich heen grijpende eenzaamheid te doen. Marjan Stroosnijder: "Voor ons gevoel is het iets van de laatste jaren en wordt het alleen maar erger. Veel mensen hebben tegenwoordig meer oog voor hun telefoon dan voor elkaar. Zo jammer. Voor alles geldt dat iets samen doen veel gezelliger is. We zijn ook bewust in de zomer begonnen, omdat eenzaamheid bij veel mensen juist in de vakantie het hardst toeslaat."

Heel jammer
Marian Dijkstra: "De middagen die we organiseren zijn niet alleen voor ouderen, hoewel de praktijk tot dusver is dat er weinig jongeren op af komen. We hadden contact met een jonger iemand, maar die durfde het toch niet aan om te komen. Dat vonden we heel jammer. Juist een mix van mensen van verschillende leeftijden en van vrouwen én mannen maakt het nog leuker."

De bijeenkomsten worden gehouden op de eerste donderdag van de maand van 13.30 tot 16.00 uur in De Stek, het prachtige onderkomen van KerkvoorNu. Ook niet-leden van buurtvereniging De Woerd zijn welkom. Marjan Stroosnijder: "De voormalige Boomgaardschool is onderdeel van De Stek en maakt ook deel uit van de wijk De Woerd. In de ruimte waar we gebruik van maken hebben sommige mensen die de eerste keren aanwezig waren nog les gehad toen ze jong waren. Prachtig toch?"

Wijnproeverij
Aanwezig zijn verplicht tot niets en alles is mogelijk. Marian Dijkstra: "Er kunnen spelletjes worden gedaan, maar tot dusver blijken mensen het voldoende te vinden gezellig met elkaar te praten met een kopje koffie of thee erbij. Het plan is wel om ook dingen te gaan organiseren. In oktober willen we een wijnproeverij houden en de eerste donderdag van december valt op de vijfde. Daar maken we uiteraard een Sinterklaasmiddag van."

De eerstvolgende ontmoetingsbijeenkomst in De Stek is op donderdag 5 september. Bewoners van De Woerd zijn van harte uitgenodigd. Vooraf aanmelden is niet nodig. Marjan Stroosnijder: "Tegen iedereen die al een keer is geweest of dit leest zou ik willen zeggen: hoort zegt het voort."

Meer berichten