De inwoners van Duiven,Groessen, Loo en Westervoort zijn volgens de gemeenten al goed bezig met het scheiden van afval.
De inwoners van Duiven,Groessen, Loo en Westervoort zijn volgens de gemeenten al goed bezig met het scheiden van afval.

Nieuw plan voor vermindering afval in Duiven en Westervoort

Ruim 4.000 inwoners van de gemeente Westervoort én ruim 4.000 inwoners van de gemeente Duiven kunnen aangeven wat zij nodig hebben om te komen tot minder (rest-)afval. De resultaten van dit online-onderzoek en de reacties tijdens de meedenkavonden nemen de gemeenten mee in een nieuw plan over afval voor hun eigen gemeente.

De inwoners van Duiven,Groessen, Loo en Westervoort zijn volgens de gemeenten goed bezig met het scheiden van het huishoudelijk afval. "Maar het kan en moet nog beter om de landelijke doelstelling te halen: terug naar 30 kg restafval per persoon per jaar in 2025. Nu is dat nog 120 kg in de gemeente Duiven per persoon per jaar en 137 kilo per persoon per jaar in Westervoort. Om dit te bereiken, is medewerking van inwoners heel belangrijk", melden de gemeenten in een gezamenlijk persbericht.

Landelijke doelstelling
Het doel van het onderzoek en de meedenkavond is om inzicht te krijgen in de vraag wat de gemeenten kunnen doen om deze landelijke doelstelling te behalen. En hoe zij het scheiden van afval (nog) eenvoudiger kunnen maken. Ook willen de gemeenten ideeën ophalen voor een vermindering van de afvalstroom en dus minder verspilling van grondstoffen. Veel huishoudelijk afval, zoals groente, fruit- en tuinafval, is vaak grondstof voor nieuwe producten. Deze input gebruiken de gemeenten om uiteindelijk te komen tot een nieuw plan over afval voor hun eigen gemeente.

In gesprek
Naast het onlineonderzoek gaan de gemeenten ook in gesprek met inwoners. Beide gemeenten houden tijdens de zogeheten dialoogweken een bijeenkomst om met inwoners dieper in te gaan op de vraag 'hoe zorgen we voor minder (rest-)afval'. Inwoners van de gemeente Duiven zijn welkom op dinsdag 1 oktober 2019 van 19.30-21.30 uur in het schuttersgebouw Willem Tell (Loostraat 38 in Loo). In Westervoort is er op woensdag 9 oktober aanstaande van 19.00-21.00 uur een bijeenkomst voor alle inwoners, in het oude pand van Willemsen Mode (Dorpsplein 25 Westervoort).

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden