Initiatiefnemer Erik Willems in een bloemenveld.
Initiatiefnemer Erik Willems in een bloemenveld.

De regen die moest vallen, viel helaas niet

In april presenteerde Erik Willems zijn plan om de Duivense leefomgeving 'bloeiender en boeiender' te maken. Groessen Bloeit, Duiven Bloeit en Loo Bloeit noemde hij het project. Nu de zomer voor een groot deel voorbij is, is het tijd voor de vraag: hoe is het gelopen?

De bedoeling was gemeentelijke en particuliere gronden in te zaaien met bloemen, zodat er meer fleur en kleur zou komen. Dankzij financiële steun van de gemeente en de provincie kon zaad worden gekocht en liefst 34 locaties met een oppervlakte van 30.000 vierkante meter werden door vrijwilligers ingezaaid. Erik Willems: "Ja, die vraag van jullie: hoe is het gelopen? Laat ik het een wisselend succes noemen. Er zijn percelen die het goed hebben gedaan en mooi in bloei hebben gestaan. In het Horsterpark bijvoorbeeld, aan de Schapenweide/De Meent en tegenover Thuvine in Duiven, en aan het Isodorusplein en de Molenstraat in Groessen. Maar, eerlijk is eerlijk, op veel andere locaties is het niet geworden wat we ervan hadden verwacht. Aan de Laarstraat waren nauwelijks bloemen te zien en de velden bij de spoorovergang aan de Heiliglandsestraat en tegenover Huize Rijswijk zijn volledig overwoekerd door melganzenvoet, een eenjarige plant."

De reden waarom het zaad niet overal tot bloei kwam is voor Erik Willems duidelijk. "In de weken na het zaaien hadden we regen nodig en die is niet gevallen. Daardoor zijn veel zaden niet ontkiemd. Het is niet toevallig dat de Liemers en de Achterhoek de gebieden zijn met de grootste watertekorten. Dat maakte de aanloop lastig en die tegenslag zijn we niet helemaal te boven gekomen. Jammer, maar weinig aan te doen."

Erik Willems laat zich er niet door uit het veld slaan. Het project krijgt een vervolg. Hij zegt ook van bepaalde dingen te hebben geleerd. "In Groessen en Loo hebben we percelen ingezaaid waarop voorheen gras en onkruid stond. Die percelen zijn wel eerst gefreesd, maar de oude vegetatie is gewoon weer gaan groeien en heeft het bloemenmengsel als het ware weggeconcurreerd. De les is dus dat we de grond niet alleen moeten frezen, maar ook moeten verschralen."

Voor volgend jaar hoopt Erik Willems opnieuw op subsidie van de gemeente en de provincie, en op steun van bedrijven en natuurorganisaties. De bedoeling is ook om bijenhotels te realiseren en agrariërs te stimuleren stroken grond in te zaaien met bloemenmengsels. De hoop is bovendien dat meer particulieren privégrond beschikbaar stellen.

Mensen die willen helpen kunnen een email sturen naar Erik Willems (groessenbloeit@gmail.com) of Syb Feenstra (duivenbloeit@gmail.com).

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden