Bij de Kamer van Koophandel stonden ze raar te kijken toen Chiara van Houten haar bedrijf kwam inschrijven in het Handelsregister.
Bij de Kamer van Koophandel stonden ze raar te kijken toen Chiara van Houten haar bedrijf kwam inschrijven in het Handelsregister.

Chiara, 13 jaar, verkoper van ijsjes

Veel Westervoorters hebben haar deze zomer waarschijnlijk ergens in het dorp zien staan met haar ijsbakfiets: Chiara van Houten. Het was vaak mooi weer, dus deed ze goede zaken. Zeker voor een meisjes van… pas 13 jaar.

Vrijwel zeker is ze de jongste, zelfstandig ondernemer van het dorp. Bij de Kamer van Koophandel stonden ze ook wel even raar te kijken toen 'mevrouw' haar bedrijf kwam inschrijven in het Handelsregister. Maar de medewerkers vonden het vooral leuk, herinnert Chiara van Houten zich. "Ze stelden me op mijn gemak en uiteindelijk was het best snel geregeld."

Begin juli trok ze de deur van de Montessorischool in Westervoort definitief achter zich dicht. Een wekenlange zomervakantie in het verschiet, alvorens ze zich eind augustus meldde bij haar nieuwe school, het Candea College. Chiara van Houten had lang zitten prakkiseren wat ze in de vakantie zou gaan doen. Zelfstandig ondernemen zit in de familie. Moeder Lydia van Houten bijvoorbeeld is schrijfster van kinderboeken en thrillers. Chiara: "Ik heb op internet zitten kijken wat ik zou kunnen doen en kwam uit bij ijs verkopen. Ik vind ijs zelf heel lekker en de zomermaanden zijn er bij uitstek geschikt voor."

Een voordeel is ook dat je voor het verkopen van ijs maar twee dingen nodig hebt: ijs en een verkoopkar. Chiara: "Ik wist wat ik wilde, maar daar heb ik wel best lang naar moeten zoeken. Uiteindelijk vond ik op Marktplaats een geschikte bakfiets in Breda. Samen met mijn vader ben ik erheen gegaan en hebben we de kar gekocht. Als de koeling is opgeladen blijven de ijsjes er acht uur lang goed in."

Vader Van Houten moest wel 1100 euro aftikken voor de bakfiets en daarmee was Chiara's eerste schuld een feit. Maar omdat de kost nu eenmaal voor de baat uit gaat, mocht dat de pret niet drukken.

IJs inkopen doet Chiara met haar bedrijvenpasje bij de Makro. Ze koos voor Ola-ijs, 'omdat dat zo lekker is'. Maar wie denkt dat de tiener zelf haar beste klant is, heeft het flink mis. Chiara: "Ik neem nooit een ijsje van mezelf. Eerst die bakfiets afbetalen. Gelukkig liep het gelijk best goed. Bovendien vind ik het leuk om te doen."

Goede zaken deed ze tijdens toernooidagen van Tennisvereniging Westervoort, de club waarbij ze zelf ook speelt. Enkele keren vormde zich zelfs een rij voor haar bakfiets. Op andere dagen fietste Chiara gewoon door het dorp en verkocht ze her en der ijs. Dat mag omdat Westervoort geen ventvergunning kent. Ze kreeg veel positieve reacties. "Mensen vonden het leuk dat ik als jong meisje op deze manier geld probeer te verdienen."

De ijsbakfiets gaat binnenkort in de winterstalling, zodat Chiara haar volledige aandacht kan richten op school. Zeker is dat ze volgend jaar weer ijs gaat verkopen. Ze wil dan ook reclame gaan maken met posters en via internet. Waar het op termijn toe leidt weet ze nog niet, maar de richting is duidelijk. "Ik wil iets voor mezelf doen. Dat kan ook iets anders zijn, maar dat zie ik later allemaal wel."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden