Doortje Hoppenreijs (l) en beeldend kunstenaar Mirjam Groothedde, volgens Doortje 'De Marlene Dumas van Duiven'.
Doortje Hoppenreijs (l) en beeldend kunstenaar Mirjam Groothedde, volgens Doortje 'De Marlene Dumas van Duiven'. (Foto: René Nijhuis)

Afscheidsexpositie Doortje Hoppenreijs

In haar huis aan de Eltensestraat in Duiven stelt Doortje Hoppenreijs van 21 september tot het eind van het jaar schilderijen en tekeningen van Mirjam Groothedde ten toon. Volgens Hoppenreijs is Groothedde 'de Marlene Dumas van Duiven'.

Marlene Dumas is een in Zuid-Afrika geboren kunstenares. Ze woont en werkt sinds 1976 in Amsterdam en weet met indringende en persoonlijke beelden een groot publiek te raken. Mirjam Groothedde is vereerd dat Doortje Hoppenreijs haar met Dumas vergelijkt, maar wil zelf niet zo ver gaan. "Dat laat ik voor rekening van Doortje. Ik zie mezelf als een geëngageerd beeldend kunstenaar. Het gaat mij niet alleen om mooi. Met mijn werk wil ik emotie bij mensen oproepen. Als dat lukt ben ik tevreden. Natuurlijk wil je ook graag een groot publiek bereiken, maar dat is niet waarom ik het doe."

Mirjam Groothedde benadrukt dat beeldend kunstenaar zijn ook gewoon hard werken is. "Ik ben er dagelijks mee bezig. Beter worden, verder komen. Het is topsport. Ik werk vanuit mijn creatieve gevoel, maar schilder daarnaast in opdracht en ik geef les. Er moet ook gewoon geld worden verdiend."

De stijl van Mirjam Groothedde is moeilijk te omschrijven. Ze maakt abstract werk maar ook figuratieve (herkenbare) schilderijen. Daarbij gebruikt ze graag kleur. Een zekere heftigheid en ingetogenheid wisselen elkaar af. Het is een vorm die Doortje Hoppenreijs aanspreekt. "Ik heb Mirjam ooit leren kennen bij een cursus van de Kunstkring en was gelijk onder de indruk van haar werk. Ik heb verschillende schilderijen en tekeningen van haar gekocht. Daar richt ik de expositie in mijn huis mee in."

Het is de derde poging die Doortje Hoppenreijs (61) doet om het werk van de Duivense kunstenares in hun beider woonomgeving bekendheid te geven. De eerste twee waren niet erg succesvol, maar daardoor laat ze zich niet uit het veld slaan. 'Ik denk in mensen die echt geïnteresseerd zijn en niet in grote aantallen. De expositie omvat ook maar een beperkt aantal werken. Ik weet nog dat ik ooit aansloot bij een rondleiding in Het Louvre in Parijs. In totaal bekeken we welgeteld drie werken, maar daar ging de rondleider wel diep op in. Het is het verhaal van kwantiteit en kwaliteit. Mij gaat het om het laatste."

Voor Doortje Hoppenreijs betreft het een afscheidsexpositie. Ze heeft haar huis verkocht en verhuist volgend jaar naar de Achterhoek. "Deze expositie moet je zien als een geste aan Duiven. Mensen laten genieten van Miriams werk."

De tentoonstelling bij Doortje Hoppenreijs kan alleen op afspraak worden bezocht. Een afspraak maken kan telefonisch: 06 1021 2429. De vernissage (officiële opening) is zaterdag 21 september, 15.00 tot 17.00 uur. Iedereen is welkom.

Werk van Mirjam Groothedde (en heel veel andere kunstenaars) is ook te zien tijdens de expositie Art@deTransformatie in het weekend van 28 en 29 september (12.00 tot 17.00 uur) in De Transformatie aan de Van Oldenbarneveldtstraat 90 in Arnhem.

www.artatdetransformatie.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden