'Liefde voor dieren' is de rode draad van Brigitte en Bertus Elsman bij het runnen van hun succesvolle speciaalzaak.
'Liefde voor dieren' is de rode draad van Brigitte en Bertus Elsman bij het runnen van hun succesvolle speciaalzaak.

Sascha Diertotaal bestaat 20 jaar

Op 21 september bestaat Sascha Diertotaal aan de Rijksweg in Duiven 20 jaar. Waar elders in het land regelmatig dierenspeciaalzaken omvallen, stijgen omzet en winst bij Sascha nog ieder jaar. Hoe doet eigenaar Brigitte Elsman dat?

Het begint bij Brigitte zoals het moet beginnen bij iemand die een dierenspeciaalzaak runt: met liefde voor dieren. Het is niet toevallig dat bijvoorbeeld honden vaak rustig worden in haar nabijheid. Brigitte Elsman: "Nou moet ik wel zeggen dat ik op dat gebied een specialist ben. Ik houd van alle dieren en heb een brede kennis als het om beesten gaat, maar honden hebben voor mij iets speciaals. Ik heb ook mijn eigen opleidingsschool en onlangs is een magazine verschenen waarin ik het gedrag van honden analyseer. Honden spiegelen. Een drukke hond zie je vaak in een onrustig gezin."

Liefde voor dieren dus en kennis. Maar er is meer. Brigitte Elsman heeft bewezen dat ze ook ondernemersgevoel heeft. Ze begon twintig jaar geleden met een kleine winkel aan de Elshofweg. Tien jaar geleden verhuisde ze naar het veel grotere pand aan de Rijksweg en noemde haar speciaalzaak Sascha Diertotaal. Tegen alle adviezen in. De economische crisis diende zich aan en iedereen raadde haar de koop af. Tien jaar later mag Brigitte uitleggen waarom het haar wél lukte. "Het is een combinatie van van alles. Vakkennis, kwaliteit, prijs, de mogelijkheden van internet en je bewust zijn van wat je klanten willen. Natuurlijk geeft het een goed gevoel als het lukt. We hebben een enorm assortiment, maar alles is tot op de laatste cent betaald. Binnen acht dagen hebben leveranciers het geld op hun rekening."

Alleen 2015 was wat minder. Brigitte: "Dat kwam omdat de straat hier voor er toen uit lag. Het mooie is wel dat we een betere winstmarge hadden dan in 2014. Omdat we dat jaar bewust, vanwege de omstandigheden, andere keuzes hebben gemaakt."

De laatste jaren zit ook Brigitte's man Bertus in de zaak. Voorheen had hij zijn eigen werk in loondienst en hielp hij alleen in zijn vrije tijd mee in de zaak. Bertus Elsman: "We doen het nu echt samen en kunnen er een leuke boterham mee verdienen. Hoewel, als ik het omsla naar uren had ik waarschijnlijk beter in loondienst kunnen blijven werken. Het is intensief. Bovendien is stilstand achteruitgang. Je moet constant blijven vernieuwen. Dat is wel eens vermoeiend."

Vandaar ook dat ze het steeds vaker hebben over de toekomst. Hoe moet het verder? Zeker is dat hun zoon en dochter het bedrijf niet gaan overnemen. Dus kijken ze verder. Wel met een kritische blik. Brigitte: "We hebben een mooi bedrijf dat we op termijn graag willen doorgeven. Maar alleen aan een ondernemer waarin we vertrouwen hebben. Onlangs was iemand geïnteresseerd. Hij wilde het bedrijf kopen voor zijn dochter. Toen we kennismaakten met die dochter hadden we gelijk onze bedenkingen. Jong en nul komma nul vakkennis. 'Ik ga haar helpen', zei die vader nog, maar we hebben het afgekapt. Het voelde niet goed."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden