Janneke Bos (zevende van links) poseert samen met bestuursleden en vrijwilligers.
Janneke Bos (zevende van links) poseert samen met bestuursleden en vrijwilligers.

Voortbestaan van Het Palet gewaarborgd

Het Palet Trefpunt Duiven vierde zaterdag 28 september een feestje, omdat het is gelukt een deel van het onderkomen aan de Mondriaanstraat 14 te kopen van de gemeente. Volgens het bestuur is het voortbestaan van de stichting daarmee gewaarborgd.

De naam zegt het al: Het Palet Trefpunt Duiven is een trefpunt. Een ontmoetingsplek die in het leven is geroepen voor bewoners van Duiven-West, maar waar tegenwoordig ook steeds meer bewoners van andere wijken en zelfs van buiten Duiven gebruik van maken. "Geen punt", stelt voorzitter Janneke Bos, "Hoe meer zielen, hoe meer vreugd."

Bij Het Palet kunnen mensen (over het algemeen 50-plussers) elkaar ontmoeten en samen dingen doen. Aan activiteiten ontbreekt het niet. Van sjoelen tot Engelse conversatie, van kaartspelen tot bingo en van koersbal tot darts. En dan zijn er nog de leeskring, de studiekring, de inloopsoos en het maandelijkse aanschuifdiner. Dat de eigen ruimte aan de Mondriaanstraat nu eigendom is maakt de mogelijkheden groter. Zo is een disco voor kinderen van 8 tot 12 jaar aan het programma toegevoegd. "Om de verbinding met de jongere generaties in stand te houden", legt Janneke Bos uit. "Sinds we de kinderdisco's organiseren, zie je dat Het Palet meer bekendheid heeft gekregen. Dat kan alleen maar in ons voordeel werken."

Dat Het Palet Trefpunt Duiven aan de weg timmert kan niet los worden gezien van de komst van Janneke Bos (69). Om oppas-oma voor haar twee kleindochters te kunnen zijn verhuisde ze een paar jaar geleden van Emmen naar Duiven, het dorp waar haar dochter woont. Integreren in de lokale gemeenschap deed ze door een barbecue te organiseren voor de straat waarin ze woont, en door zich aan te melden als vrijwilliger bij Het Palet. Daar hadden ze snel in de gaten dat je de voormalige activiteitentherapeut om een boodschap kunt sturen. Een lang verhaal kort: Janneke Bos werd voorzitter en ging de kar trekken, samen met penningmeester Jan van Buuren en Simon Wesdijk. Janneke: "Ik ben wel van het aanpakken, ja. Niet in het wilde weg, maar methodisch, met een plan. Daar bereik je het meeste mee."

De aankoop van het onderkomen aan de Mondriaanstraat ziet ze als een belangrijke stap richting meer continuïteit. Andere opties waren er ook niet, zegt Janneke Bos. "Het was kopen of failliet gaan. De huur werd zo hoog, dat was niet meer op te brengen."

Omdat de gemeente van Het Palet af wilde, regelde het zelf de hulp van adviesbureau SESAM academie. Janneke Bos: "Daar hebben we echt veel aan gehad. Er komt nogal wat kijken bij zo'n koop. In de weken voor we tekenden bij de notaris, zaten Jan van Buuren en ik meer bij Het Palet en op het gemeentehuis dan thuis. Het is geweldig dat het is gelukt. Het Palet Trefpunt Duiven kan nu doordraaien en we merken de positieve effecten nu al. Omdat er een eind is gekomen aan de onzekerheid zijn vrijwilligers weer meer gemotiveerd en we hebben er ook nieuwe vrijwilligers bijgekregen. Een mooie ontwikkeling."

Meer berichten