Bibi van Santen in de sportzaal en op de foto rechts met Rico Verhoeven. De twee kickboksers zitten in dezelfde topsport-trainingsgroep van The Colosseum Gym in Utrecht.
Bibi van Santen in de sportzaal en op de foto rechts met Rico Verhoeven. De twee kickboksers zitten in dezelfde topsport-trainingsgroep van The Colosseum Gym in Utrecht.

Jeugd meer weerbaar maken

Bibi van Santen is geen zwaargewicht, maar ze staat wel haar spreekwoordelijke mannetje. De aankomend professioneel kickbokster uit Duiven wil ook anderen, met name de jeugd, meer weerbaar maken. Om dat te bereiken geeft ze sinds kort trainingen bij IZI Fitness aan Het Holland in Duiven.

Om misverstanden te voorkomen: Bibi van Santen wil jongeren niet leren van zich af te slaan. Juist niet. Het gaat om zelfverzekerder worden, om respect tonen voor iedereen en om de juiste uitstraling. Vader Tonnie van Santen begrijpt zijn 18-jarige dochter. "Bibi heeft zelf een periode gehad dat ze erg onzeker was, maar gelukkig is dat nu anders. De sport heeft haar zelfvertrouwen gegeven. Ze heeft geleerd verbaal en met haar lichaamshouding van zich af te bijten. Dat gunt ze anderen ook."

Ondertussen gaat het met de carrière van Bibi gestaag voorwaarts. Van de achttien partijen die ze bokste won ze er vijftien. Twee partijen gingen verloren en één eindigde onbeslist. De Duivense traint bij The Colosseum Gym in Utrecht. Met een autootje van een sponsor rijdt ze vijf keer in de week op en neer.

Bibi: 'Ik ben een vrij allround vechter'
Bij The Colloseum zit ze in een topsportgroep waar ook topvechter Rico Verhoeven deel van uitmaakt. Tonnie van Santen: "Als je ziet hoe dat gaat, kom je vanzelf tot de ontdekking dat kickboksen echt sport is en niet zomaar een potje knokken. Op topniveau vraagt het een enorme discipline. Je moet ervoor willen gaan."

Aan die mentaliteit ontbreekt het niet bij Bibi van Santen, die op 2 november bokst in Zevenaar. Een partij 'om verder te komen'. Tonnie van Santen: "Bibi bokst nu in de C-klasse. Voor de zomervakantie van volgend jaar hoopt ze te promoveren naar de B-klasse en dan lonkt het hoogste niveau: de A-klasse."

Ooit hoopt Bibi van Santen te kunnen vechten tijdens de grote gala's. Over het bereiken van de top zei ze vorig jaar in deze krant: "Ik ben conditioneel sterk en voor mijn leeftijd en gewicht heb ik veel kracht. Maar daarmee red je het niet. Je moet ook je hoofd gebruiken. Goed kijken, geconcentreerd blijven, ontwijken en punten scoren. En als er een knock-out in zit, het afmaken natuurlijk. Ik denk dat ik een vrij allround vechter ben."

Meer berichten