Liedeke van de Kreeke in haar atelier met een beeld dat wordt tentoongesteld.
Liedeke van de Kreeke in haar atelier met een beeld dat wordt tentoongesteld.

'Kunst? Houd het laagdrempelig'

Stichting Kunstwerk Westervoort opent aanstaande vrijdagavond 11 oktober in Huize Vredenburg een duo-expositie van Liedeke van de Kreeke (beelden) en Marcelle van Engelen (schilderijen). Liedeke van de Kreeke woont sinds dertien jaar aan de IJsseldijk in Westervoort. In haar atelier werkt ze voornamelijk met serpentijn, een 'onvoorspelbare' steensoort.

Ze stelt zich zeer bescheiden op. Liedeke van de Kreeke (63) moet niets hebben van alle 'poeha' rond kunst. "Het is vaak een hoop gebakken lucht. Mensen die pochen bij allerlei fantastische tentoonstellingen te zijn geweest. Ik heb daar niets mee. Ik houd het liever laagdrempelig."

Het heeft ongetwijfeld te maken met haar achtergrond als autodidact. Het beeldhouwen kwam pas rond haar veertigste in haar leven. Samen met een vriendin deed ze een cursus hoe je van mergel een beeld maakt. Ze vond het leuk en volgde aansluitend een cursus in Duiven, waarbij werd gewerkt met serpentijn. "Daarna ben ik een beetje gaan zitten klooien in onze garage in Arnhem-Zuid, waar we toen nog woonden. Sinds we in Westervoort wonen heb ik mijn eigen atelier. Heerlijk om me daarin terug te trekken."

Toen Liedeke van de Kreeke nog werkte als psychiatrisch verpleegkundige ('Een moeilijk beroep') was het beeldhouwen een mooie uitlaatklep. Sinds ze vervroegd met pensioen is heeft ze meer tijd, maar er zijn ook andere dingen voor in de plaats gekomen. Zoals een kleinkind op wie moet worden gepast en een moestuin die onderhoud vraagt. Liedeke: "Ik produceer niet aan de lopende band beelden. Het is echt bij vlagen en dan weer een tijdje niet tot het weer begint te kriebelen."

Ze heeft haar hart verpand aan serpentijn. Liedeke: "Een vrij harde steen. Vaalgrijs, maar eenmaal in de was of in de lak kan hij heel mooi kleuren. In die eindfase zie je pas of het beeld is geworden wat je ervan had verwacht. Het resultaat valt ook wel eens tegen. Dan zit er bijvoorbeeld een lelijke vlek in. Jammer dan, volgende keer beter."

Haar partner Peter, buurvrouw Nel en een oud-collega inspireerden haar mee te werken aan een expositie in Huize Vredenburg. "Dat zetje had ik wel nodig. Ik ben helemaal niet ambitieus. Gewoon een amateurtje dat heel blij is dat ze deze hobby heeft ontdekt."

Van de expositie verwacht ze op voorhand niets. Alle belangstelling is meegenomen, Liedeke van de Kreeke ziet het allemaal wel. "Ik vind het leuk, niet meer en niet minder. Ik krijg nu al positieve reacties op het feit dat mijn beelden geëxposeerd gaan worden. Mooi toch? Vijftien of zestien zijn het er. Ja, natuurlijk zijn ze te koop. Wat moet ik met al die beelden thuis?"

De duo-expositie van Liedeke van de Kreeke en Marcelle van Engelen in Huize Vredenburg (Klapstraat 112, Westervoort) is te bezichtigen van 11 t/m 27 oktober op zaterdagen en zondagen van 14.00 tot 17.00 uur. Schilderijen van Marcelle van Engelen hangen in dezelfde periode ook in Restaurant Huis ter West (Zuidelijke Parallelweg 3, openingstijden).

Meer berichten