In de Maand van de Mentor worden de 2200 mentoren van zo'n 2600 Nederlanders die ondersteuning nodig hebben in het zonnetje gezet.
In de Maand van de Mentor worden de 2200 mentoren van zo'n 2600 Nederlanders die ondersteuning nodig hebben in het zonnetje gezet. (Foto: Mentorschap Nederland)

Maand van de Mentor in teken van werving en waardering

De 2200 mentoren van de elf regionale stichtingen Mentorschap staan het hele jaar door 2600 Nederlanders bij die moeite hebben de regie over hun leven te houden. Oktober is de Maand van de Mentor.

In de Maand van de Mentor houden de samenwerkende stichtingen mentorschap een webinar die tot doel heeft geïnteresseerde kandidaten voor het mentorschap meer te vertellen over deze vorm van vrijwilligerswerk. Er is namelijk permanent behoefte aan nieuwe vrijwilligers die door de stichtingen professioneel worden getraind om mensen te helpen besluiten te nemen over verzorging, verpleging, behandeling en begeleiding.

De datum voor de webinar moet nog worden bepaald. Meer info hierover komt op de website te staan.

Wilsonbekwaamheid
Er zijn meer mentoren nodig, omdat er een toenemende vraag is naar mentorschap. Dat laatste wordt veroorzaakt doordat mensen die hulp nodig hebben, langer thuis blijven. Zonder wettelijke toestemming mogen deze patiënten geen behandelingen ondergaan. De wet zegt namelijk dat mensen met wilsonbekwaamheid een wettelijk vertegenwoordiger moeten hebben. Indien familie dat niet kan of wil zijn, kan de rechter een mentor tot vertegenwoordiger benoemen. Een mentor ondersteunt deze mensen bij het nemen van beslissingen. Als dat niet mogelijk is, is de mentor bevoegd hen te vertegenwoordigen.

Cliënte Anja over wat het hebben van een mentor voor haar betekent: "Door mijn beperking heb ik moeite met het nemen van beslissingen. Ik heb geen familie die mij daarbij kan helpen. Mijn mentor Saskia is mijn vertrouwenspersoon en helpt mij bij het nemen van de nodige beslissingen."

Animatiefilmpje
Wat mentorschap precies is en wat een mentor doet, is best een complex verhaal. Daarom heeft Mentorschap Nederland een animatiefilmpje laten maken, dat uitlegt wat mentorschap inhoudt. Het filmpje is op de website van de stichting te bekijken.

Meer informatie op de website van Mentorschap Nederland: www.mentorschap.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden